in

Cum sunt organizate cursurile de limba română în Italia / Repartizarea în teritoriu

Respectând politica UE în domeniul plurilingvismului, Institutul Limbii Române a iniţiat programe pentru elevi din ţările în care există comunităţi româneşti, pentru o bună şi reală cunoaştere a valorilor lingvistice şi culturale româneşti ca valori europene generale.

Începând cu anul şcolar 2007-2008 Institutul Limbii Române şi MECTS a lansat în unităţi de învăţământdin Italia Proiectul privind predarea cursului de Limbă, cultură şi civilizaţie românească, LCCR,

Obiective

Prin cultivarea limbii române în forma ei standard, vorbitorii de vârstă şcolară îşi păstrează legătura cu spiritualitatea românească şi sunt la rândul lor ambasadori ai limbii şi culturii româneşti în mediile în care trăiesc şi în care vor lucra. De asemenea, frecventarea cursului facilitează reintegrarea elevilor în sistemul românesc de învăţământ în cazul revenirii în ţară.

Conţinut

Cursul de Limbă, cultură şi civilizaţie românească  este predat de învăţători/institutori, profesori, cetăţeni români rezidenţi în Italia. Selecţia, evaluarea, monitorizarea şi plata acestora este asigurată de Institutul Limbii Române.

Cursul este structurat în format de 2 ore pe săptămână şi se adresează tuturor nivelurilor, respectiv preşcolar, primar, gimnazial şi liceal.

Predarea cursului LCCR are la bază o programă,în baza căreia au fost realizate suportul de curs de Limbă, Cultură şi Civilizaţie Românească şi ghidul de limba română distribuite gratuit tuturor elevilor care participa la orele de curs.

Institutul Limbii Române a editat şi publicat suporturi de curs şi ghiduri de limba română, materiale necesare desfăşurării cursului LCCR.

Fiecare etapă de implementare, monitorizare şi extindere a acestui proiect se realizează în strânsă cooperare cu autorităţile cu responsabilităţi în domeniul educaţiei din Italia, prin intermediul Ambasadei României în Republica Italiană.

DESCARCA REPARTIZAREA CLASELOR / PROFESORI IN TERITORIU

Nivelul de implementare

În acest an şcolar, 2012-2013, până la această dată, pentru Italia situaţia este următoarea:

 

Ţara

Nr.de comunităţi/regiuni

Nr. de grupe

Nr. de elevi

Nr. de prof.

Italia

9

216

3240

42

 

 Elemente de interes

 • Proiectul este finanţat integral de statul român.
 • Cursul este gratuit pentru elevi.
 • Cursul LCCR este singurul proiect educaţional şi cultural al României care funcţionează în străinătate în mod structurat, fără întrerupere, la un nivel profesional adecvat, cu impact major în rândul partenerilor.
 • Grupul ţintă este format din elevi, familiile acestora şi comunităţile româneşti din care fac parte.
 • Este singurul program educaţional şi cultural, perfect instituţionalizat, ce se adresează elevilor emigranţi de origine română.
 • Gradul de acoperire, în raport cu dispunerea geografică a comunităţii româneşti, răspunde nevoilor reale.
 • Prezenţa cadrelor didactice române, plătite de statul român, în şcolile din Italia, contribuie la integrarea elevilor în sistemul de învăţământ pe care îl frecventează.
 • Cadrele didactice implicate şi-au redobândit statutul profesional în ţara de adopţie după ce, ani de zile, au practicat meserii şi ocupaţii diferite de pregătirea de bază.
 • Reintegrarea elevilor în sistemul românesc de învăţământ este cu mult mai uşoară, în cazul revenirii în ţară, pentru cei care au frecventat cursul.
 • Prin activităţile extracurs organizate de profesori se realizează promovarea imaginii României în străinătate dar, mai ales, se coagulează comunitatea românească în jurul unui proiect al ţării de origine.
 • Asociaţiile româneşti din Italia cunosc proiectul şi sunt interesate de implementarea acestuia în comunităţile pe care le reprezintă.

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Fraude prin E-Bay: Percheziţii în România, Germania şi Italia. 29 de români acuzaţi că au furat 1 milion de euro

Momente de coşmar pentru Andreea Maria: fetiţa ei s-a îmbolnăvit şi a avut nevoie de perfuzii