in

Expoziţie de artă românească la Piove di Sacco

La initiaţiva doctorului Livio Zanolini, Gruppo Artisti della Saccisica, Città di Piove di Sacco – Assessorato alla Cultura şi Uniunea Artiştilor din România au organizat o expoziţie de artă contemporană românească la Piove di Sacco (Padova).

Livio Zanolini, născut în România, s-a stabilit la Padova în 1948, la 23 de ani, fugind de comunism. Absolvise cinci ani de medicină la Bucureşti şi la îndemnul tatălui de origine italiană s-a decis să se stabilească în Italia. Din 1949, după ce a absolvit ultimul an de medicină la Padova a profesat ca medic la Padova şi Pontelongo. Casa i-a fost mereu plină de români, majoritatea fugiţi de regimul comunist, dar şi artişti care participau la Bienala din Veneţia. O caldă amintire o dedică mereu marelui critic şi istoric de artă Ion Frunzetti, care i-a deschis gustul pentru artă şi artişti. Livio Zanolini împreună cu soţia lui, Rosy sunt aşadar iubiţi şi respectaţi de artişti şi ori de câte ori au ocazia se implică în organizarea acestor evenimente pline de un public italian iubitor de frumos.

Cei trei artişti care au expus sunt Daniela Fainiş, Ioan Delamare Atanasiu şi Emilia Persu, preşedinte al Filialei de Grafică a Uniunii Artiştilor Plastici din România. "Italia este pentru români un izvor de civilizaţie şi cultură din care se trag într-o anumită măsură iar imaginea românilor în această ţară poate fi alta faţă de cea din jurnale prin aceste manifestări şi evenimente", a declarat Emilia Persu.

Cei trei artişti sunt cunoscuţi în România şi peste hotare, cu premii şi distincţii naţionale şi internaţionale şi cu o bogată activitate artistică şi expoziţională. Au mai avut prilejul să expună în Italia – la Vicenza, Padova, Milano, Veneţia – şi mereu s-au simţit "ca acasă".

Lucrările de porţelan ale Danielei Fainiş sunt o metaforă şi un omagiu adus naturii. Ea îmbină tehnica porţelanului cu grafica şi desenul de mare rafinament în ciclul de lucrări "Ierbar"si creează obiecte – fragmente de natură în celelalte lucrări.

Ioan Delamare Atanasiu foloseşte în ciclul de lucrări pe sticlă tehnica tradiţională a icoanei pe sticlă, abordând însă subiecte contemporane, onirice şi narative; în aceste preţioase lucrări executate "în oglindă", în culori de ulei, cu foiţă de aur, aducând aminte de Bizanţ, este transpusă o lume interioară specifică autorului cu accente uneori tragice şi personaje groteşti, adesea inventate.

Grafica lui Ioan Atanasiu aduce privitorului bucuria descoperirii unor secvenţe de viaţă cotidiană într-un cadru alegoric, foarte colorat sau delicat, utilizind tehnica mixtă – peniţă, acuarelă, laviu.

Emilia Persu expune o serie de caligrafii personale, realizate pe hârtie de orez, unele acoperite, cerând sa fie descifrate dincolo de pergamentul care le acoperă, ca printr-o lupă. Celalalt ciclu, numit "Arbori" este o serie de picturi în acrilic pe pânza, în care autoarea stilizează arborele, devenit aproape o "pâlnie" prin care se scurge timpul real, sugestie la arborele vieţii.

Crina Suceveanu

Citeşte şi:

Livio Zanolini, salvatorul artiştilor români

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Livio Zanolini, salvatorul artiştilor români

Fetiţă româncă abandonată de doi ani în spitalul din Livorno