in

H.R. Patapievici a demisionat de la ICR: “Lovitură dată artiştilor români”

Horia-Roman Patapievici, preşedinte Institutului Cultural Român, împreună cu  Dan Croitoru, secretar general şi Mircea Mihăieş, vicepreşedinte, au anunțat că îşi dau demisia din posturile de la conducerea ICR din cauza deciziei Curţii Constituţionale de a valida trecerea institutului în subordinea Senatului.

Patapievici a spus ICR se va transforma într-o instituţie de propagandă a culturii naţionale, dintr-un mediator care a pus în legătură artişti şi operatori culturali din România cu cei din străinătate şi o instituţie care a promovat cultura naţională în cooperare cu instituţii de cultură străine, scrie DG24.

„Locul în care ne-am lăsat şapte ani şi jumătate din viaţă, această construcţie instituţională vie este distrusă”, a spus Patapievici.

El a mai declarat că actuala conducere a institutului, formată din el, Tania Radu şi Mircea Mihăieş, înţelege să îşi depună demisia de protest „faţă de lovitura dată artiştilor români”.

Horia-Roman Patapievici a declarat, la sfârşitul lunii iunie, că, dacă Curtea Constituţională va decide că este constituţională Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 27/ 2012, prin care ICR trece de la Preşedinţie în subordinea Senatului şi este modificată misiunea institutului, întreaga conducere ICR îşi va da demisia.

Decizia de trecere a Institutului Cultural Român de la preşedinţie la Senat a fost luată de guvern pe 13 iunie. Premierul Victor Ponta spunea atunci ca instituția este mult prea politizată. Cinci zile mai târziu apar și primele reacții.

Câteva sute de susținători ai ICR au participat la un protest pașnic la sediul Institutului, toți purtând la unison papion, celebrul accesoriu al lui Horia Roman Patapievici.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Icoană furată în Italia, expusă la un muzeu din Gorj

Se depun dosarele pentru predarea cursului de Limbă, Cultură şi Civilizaţie Românească în 79 de şcoli din Italia