in

Iată controversata statuie a Împăratului Traian, amplasată în centrul Bucureştiului

Primarul General al Bucureştiului, Sorin Oprescu, a participat duminică 29 aprilie, la dezvelirea statuii Împăratului Traian- o creaţie a artistului Vasile Gorduz, amplasată de Municipalitate pe treptele exterioare ale Muzeului Naţional de Istorie, pe Calea Victoriei.

“Monumentul Impăratul Traian”- se arată într-un comunicat al primăriei are înălţimea de 2.15 m şi este realizat în bronz. Statuia îl reprezintă pe Împaratul Traian, “simbol al latinităţii poporului român, în postura impunătoare, stând în picioare şi ţinând în braţe Lupoaica Romei -element reprezentativ”. Masa totală a lucrării are aproximativ 500 kg.

Statuia Impăratului Traian reprezintă, se arată în aceeaşi sursă,  o “operă de artă majoră”, în care “simbolismul specific creaţiei lui Vasile Gorduz îmbină statuia de viziune antică, austeră, radiind puternicul chip al Împăratului Traian de origine hispanică cu ofranda “Lupa capitolina”. Prin această mixare plastică, autorul sugerează simbioza daco-latină care a dat naştere poporului român”.

Costul lucrării a fost de 200.000 RON (TVA inclus), adică în jur de 45.000 de euro.

Statuia "Traian" a sculptorului Vasile Gorduz, amplasată de Primăria Capitalei pe treptele Muzeului Naţional de Istorie, e subiectul unei dispute între cele două instituţii. Directorul muzeului, Ernest Oberlander Târnoveanu, a declarat pe 11 aprilie, că lucrarea "nu va sta multă vreme" acolo.

Directorul Muzeului Naţional de Istorie, Ernest Oberlander Târnoveanu, a afirmat, citat de HotNews.ro, că satuia este "un cadou" de la Primărie, care "nu va sta acolo multă vreme”. El a amai adăugat că "sculptura este controversata (…) Unii o consideră monstruoasă, alţii, ridicolă”.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Victor Ponta, desemnat premier de Traian Băsescu

Sardinia/ Atentat incendiar asupra unui local condus de două românce