Menu
in

Italia, eliminată o distincție odioasă: acces gratuit în muzee și pentru minorii străini

În sfârşit a fost modificat regulamentul care făcea distincţie între fiii de italieni şi fiii de imigranţi. Intrare gratuită tuturor ”vizitatorilor de mai puţin de 18 ani”. Decret în Gazzetta Ufficiale.

Era o excepţie, acum devine lege. Şi minorii extracomunitari, la fel ca cei italieni sau comunitari, pot intra în mod gratuit în muzeele italiene.

Regula este valabilă pentru fiii turiştilor străini care vin să viziteze comorile artei, istoriei şi culturii italiene (50 de milioane de intrări în 2016), dar mai ales elimină o discriminare care împovăra generaţiile secunde, copiii şi adolescenţii crescuţi aici, fii de imigranţi. Până acum, când mergeau în excursii şcolare la Galeriile Uffizi sau la Colosseum, erau consideraţi diferiţi de colegii lor de clasă.

Distincţia era făcută de regulamentul Ministerului Bunurilor Culturale (DM 507/1997) privind ”biletul de intrare la monumente, muzee, galerii, săpături arheologice, parcuri şi grădini monumente ale statului”. Articolul 4 permitea intrarea gratuită ”cetăţenilor Uniunii Europene care nu au împlinit vârsta de 18 ani”. Intrare liberă, aşadar, fiilor italienilor, românilor sau francezilor, în timp ce fiii marocanilor sau albanezilor trebuiau să plătească.

O distincţie odioasă, printre altele cu totul italienească. La Luvru sau la Prado, de exemplu, minorii nu plătesc, indiferent de cetăţenie. De acest lucru şi-au dat seama şi cei de la Bunuri Culturale, astfel încât în 2013 ministrul de atunci Massimo Bray a emis o circulară pentru ca şi minorii extracomunitari să poată intra gratuit şi pentru a se evita situaţii, cuvintele sale, ”nedemne de o ţară care are ca obiectiv integrarea între popoare şi care vede în patrimoniul său cultural una dintre resursele principale” şi în contrast cu ”principiile Convenţiei privind drepturile copilului”.

Acea circulară trebuia să fie o măsură de urgenţă, alăturată legii existente, în aşteptarea modificării acesteia. A durat trei ani, dar acum, în sfârşit, se schimbă.

Pe 23 iunie a fost publicat în Gazzetta Ufficiale un nou decret (DM 111/2016) al Ministerului Bunurilor Culturale care printre altele elimină din vechiul regulament referirea la ”cetăţenii Uniunii Europene” şi o înlocuieşte cu un singur cuvânt ”vizitatori”. Dacă au mai puţin de 18 luni, vizitatorii sunt toţi egali: nu plătesc biletul de intrare. Vizită plăcută!

Elvio Pasca


Citiți și:

 ”Avocatul care eliberează români”. Gabriele Dallara, o nouă rubrică juridică

Avocatul răspunde / Infracţiunea de stalking

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version