in

La Florenţa a fost identificată vila în care domnitorul Alexandru Ioan Cuza şi-a petrecut ultimii ani din viaţă

Cu ocazia Aniversării a 158 de ani de la Mica Unire, Asociaţia Culturală Alter.NATIVA vă invită să luați parte la evenimentul Alexandru Ioan Cuza la Florența, dedicat figurii domnitorului român și relației sale cu orașul italian.

Evenimentul va avea loc la 28 ianuarie 2017, la Salone Brunelleschi, Palagio di Parte Guelfa, Florenţa, începând cu ora 10.00. Manifestarea se va deschide cu o ceremonie oficială şi va continua cu o conferință pe teme istorice care va aduce în atenția publicului și proiectul de documentare a şederii domnitorului român in acest oraș. Proiectul vizează realizarea şi amplasarea plăcii comemorative dedicată domnitorului Alexandru Ioan Cuza la ultima sa reşedinţă din Florenţa. Programul conferinței poate fi consultat mai jos.

Evenimentul este organizat sub patronajul Consulatului General al României la Bologna, in colaborare cu Primăria Florenţa și cu sprijinul Protopopiatului Ortodox Român Toscana.

Luând calea exilului, Alexandru Ioan Cuza se va stabili la Viena, după care, va decide să se mute în Italia, la Florenţa. În data de 26 septembrie 1870, Cuza va cumpăra o clădire lângă Porta Romana, ce se afla la intersecţia străzilor Colli Imperiali (azi, Niccolò Macchiavelli) şi Poggio Imperiale.

De-a lungul celor doi ani şi jumătate la Florenţa, Cuza rămâne în contact cu diferite personalităţi politice româneşti, precum Costache Negri, Mihail Jora sau Vasile Alecsandri. Legăturile lui Cuza cu autorităţile locale au fost strâns legate încă din primele zile. Ţinând cont că Florenţa a fost capitala Italiei în perioada 1865-1870, Cuza obişnuia să se întâlnească cu Victor Emanuel de Savoia, fapt consemnat până la data de 1 iulie 1871, când curtea regală se va transfera la Palazzo del Quirinale la Roma.

La sfârşitul anului 1872 starea sănătăţii domnitorului se va agrava şi în data de 27 decembrie îşi va face testamentul. Abia în primele zile ale lunii mai 1873, când starea sănătăţii îi va permite, Cuza va pleca, luând calea Nordului, pentru a ajunge la Heidelberg unde dorea ca fiii săi să fie educaţi. Această călătorie s-a dovedit a fi fatală. Ajuns la Hotelul Europa din Heidelberg, la numai trei zile, Alexandru Ioan Cuza va muri.

În noaptea de 15 mai 1873, Cuza s-a stins din viaţă, printre străini, în vârstă de 53 de ani, după şapte ani de exil. Abia după aproape două săptămâni, trupul său îmbălsămat a fost adus în ţară, la Ruginoasa. Pe 29 mai a fost înmormântat, în prezenţa a zeci de mii de oameni, care au venit de pretutindeni, îndeosebi ţărani, dar şi alte categorii sociale, studenţi, elevi.PROGRAM:

Începând cu ora 10:00 PALAGIO DI PARTE GUELFA – SALONE BRUNELLESCHI Piazzetta di Parte Guelfa 1, Firenze

CEREMONIA OFICIALĂ

CONFERINŢĂ :

Prof. Dr. Liviu- Petru Zăpârţan
Alexandru Ioan Cuza. Reforme şi consecinţe.

Prof. Dr. Marco Baratto
Alexandru Ioan Cuza şi Camillo Benso di Cavour. Relaţii diplomatice şi de prietenie pentru formarea unui nou sistem european.

Dr. Paolo de Anna
Raffaello Romanelli şi personajele sale. Un sculptor florentin în serviciul României.

Melania Cristina Cotoi
Vila Cuza din Florenţa.

Prof. Dr. Marco Baratto, Viorel Boldiş
Vasile Alecsandri. Poet şi diplomat.

Moderator: Prof. Adaberto Scarlino

MOMENTE MUZICALE- LITERARE:
Roxana Vişinescu vioară
Ionel Ioniţă nai
Viorel Boldiş poezie
Hora Unirii

Participă:

PRIMĂRIA ORAŞULUI FLORENŢA:
NICOLETTA MANTOVANI, Consilier, Departamentul de Cooperare Relații Internaționale,
ANDREA VANNUCCI, Consilier, Departamentul de Toponomastică

Pr. Prot. IOAN TRANDAFIR BOBÎRNEA – Protopopiatul Ortodox Român Toscana

EUGEN ŞERBĂNESCU, Consul General al României la Bologna

Prof. Univ. Dr. LIVIU- PETRU ZĂPÂRŢAN,
Ambasador al României pe lângă Sfântul Scaun. Profesor universitar în cadrul Departamentului de Studii Internaționale și Istorie Contemporană al Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj- Napoca. Membru al Școlii Doctorale de Relații Internaționale și Studii de Securitate a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj- Napoca.

Prof. Dr. MARCO BARATTO,
Vice-preşedinte Comitato Provinciale di Cremona e Lodi dell’Istituto per la Storia del Risorgimento. Responsabil Asociaţia Naţională Cultul Eroilor “Regina Maria” pentru Nord Italia. Coordonator al grupului de lucru pentru celebrarea Centenarului Marii Uniri a României pe lângă Consulatul General al României la Milano.

Dr. PAOLO DE ANNA
Jurnalist cu experiență îndelungată în televiziune şi presa scrisă. Cronicar şi redactor de politică, actualitate şi cultură timp 28 de ani pentru cotidianul “La Nazione”. Autor al biografiei “Raffaello Romanelli, il Cellini del Novecento”.

MELANIA CRISTINA COTOI,
Ghid local specializat Florenţa, Coordonatoarea proiectului “Alexandru Ioan Cuza la Florenţa”.

Prof. ADALBERTO SCARLINO,
Preşedinte Comitato Fiorentino per il Risorgimento.

VIOREL BOLDIȘ, Poet.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Bilanț la zece ani de la aderarea României la UE: aproape 4 milioane de români au emigrat, peste 52 miliarde de euro trimiși în țară

Ion Țoanță: ”Am renunțat la târgul de carte Gaudeamus pentru a-mi întâlni cititorii de la Torino”