in

România s-a prezentat ca o mare putere culturală la Salonul de Carte de la Torino, spune H.R. Patapievici

"Prezenţa României la Torino a demonstrat că ţara noastră se află la vârf în cadrul târgurilor de carte, această participare instituţionalizându-se şi fiind remarcată şi în târg şi în instituţiile de cultură torineze, ca şi în pieţele oraşului unde au fost prezentate spectacole şi proiecţii", a spus preşedintele ICR, H. R. Patapievici, vorbind despre participarea României ca ţară invitată de onoare la cea de-a XXV-a ediţie a Salonului, cea mai importantă manifestare de profil din Italia, desfăşurată în perioada 10-14 mai.

"La Stampa, Corriere della Sera, La Repubblica au relatat cu un aer de uimire şi cu enormă simpatie prezenţa noastră la salon, în ciuda faptului că românii noştri de acolo au dat-o uneori în bară", a spus Patapievici, menţionând însă că ICR a colaborat foarte bine cu o serie de asociaţii ale românilor stabiliţi în Italia.

9.000 de vizitatori

Standul naţional al României, "de o mare putere culturală", după cum l-a caracterizat Patapievici, cu o suprafaţă de 400 metri pătraţi, a fost construit după un concept inovativ şi interactiv, atât pentru a atrage publicul larg şi specialiştii, cât şi pentru a ilustra producţia editurilor româneşti reprezentative.

"A fost un stand în care, cred, că dumneavoastră, scriitorii, v-aţi simţit mândri că aţi fost acolo", a spus preşedintele ICR, care a informat că, potrivit organizatorilor, acesta a fost vizitat de 9.000 de persoane, "un record absolut pentru Italia, România''.

Pe lângă punctul informativ şi librăria Humanitas, standul a inclus o zonă multimedia, unde vizitatorii vor putea accesa o panoramă reprezentativă pentru imaginea României, în varii domenii (literatură, teatru, arte vizuale, film, muzică, dans, turism) şi un punct de informare turistică, organizat în parteneriat cu Biroul Naţional de Turism al României în Italia.

De asemenea, în biblioteca multimedia a Standului, publicul a putut consulta e-book-uri, iar în salonul interactiv site-uri reprezentative pentru dinamica peisajului cultural din România.

În sala de conferinţe au fost organizate 30 de manifestări, cuprinzând lansările traducerilor din literatura română apărute în Italia de la ediţia precedentă a Salonului, mese rotunde propuse de Asociaţia Italiană a Româniştilor, dezbateri, dialoguri între scriitori români şi scriitori italieni, organizate de Fundaţia Bellonci, care decernează prestigiosul Premiu literar Strega, şi colectivul de limba şi literatura italiană al Universităţii din Bucureşti.

Cei peste 120 de invitaţi – români şi italieni – ai Institutului Cultural Român au fost scriitori, traducători, jurnalişti culturali, editori, critici literari, profesori. Dintre aceştia, s-a remarcat impresionanta prezenţă a nu mai puţin de 23 de scriitori, un număr record pentru o ţară participantă la Salonul de Carte de la Torino.

La întâlniri în cadrul Salonului sau la manifestări organizate în spaţii culturale din Torino au fost prezenţi, printre alţii, scriitorii: Norman Manea, Ana Blandiana, Mircea Cărtărescu, Gabriela Adameşteanu, Dumitru Ţepeneag, Matei Vişniec, Ileana Mălăncioiu, Mircea Dinescu, Dan Lungu, Doina Ruşti, Răsvan Popescu, Florina Ilis, Vasile Ernu, Floarea Ţuţuianu, Ruxandra Cesereanu, Ana Maria Sandu, cărora li s-au alăturat patru scriitori originari din România, care scriu sau au fost publicaţi în limba italiană: Eugenia Bulat, Mihai Mircea Butcovan, Ingrid Beatrice Coman, Liliana Lazăr.

Ştirea completă pe România Liberă

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Ioana, lovită de doi piraţi ai străzii, moare la 17 ani

Reţeta succesului în afaceri: “Noi servicii pe timp de criză”