in

Sacrificiu la ICR Veneția: portret de gheață topit și pus la fiole / arta modernă românească în țara Renașterii

Marţi, 16 iulie 2013, la orele 18,30, în Mica Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, a avut loc vernisajul expoziţiei „SacrifICE”, aparţinând maestrului Mihai Ţopescu. Expoziția “SacrifICE” are la bază un performance creat de artist în cadrul expoziției de la Palatele Brâncovenești, vernisată în luna aprilie a anului curent.

Proiectul explorează tema sacrificiului de sine în scopul creației printr-un video care captează procesul de topire până la dispariție al autoportretului din gheață al artistului. Ritualul simbolic de transformare se împlinește prin crearea unei ediții limitate de 50 de fiole în care a fost îmbuteliată apa obţinută în cadrul performance-ului inițial, care vor însoţi lucrarea video de la Veneţia, alături de alte materiale ilustrative.

Ediția este însoțită de un certificat de autenticitate. Pentru realizarea acestui proiect s-au implicat nume importante ale artei contemporane românești și internaționale, precum Luminiţa Sabău, curator și inițiator al proiectului “Premiul European de Artă”, Victor Kornis, designer sau criticul de artă Cătălin Davidescu. Mihai Ţopescu este absolvent al Institutului de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj, secţia sticlă, promoţia 1981, clasa prof. Cornel Ailincăi şi Mircea Spătaru.

În anul 1985, Mihai Ţopescu a urmat un curs de specializare în cadrul Academiei Kunst Baden din Viena. Este membru al UAP Târgu Jiu şi Arad, iar din anul 2000 este membru al Centro Studio-Vetro Murano din Veneţia. Artistul a participat la expoziţii de grup şi personale în ţară (Bucureşti, Arad, Craiova, Târgu Jiu, Bacău) şi străinătate, în Danemarca (Ebeltoft), Cehia (Novy-Bor), Japonia (Kanazawa), Belgia (Bruxelles) Germania (Köln), Olanda (Tubbergen) şi a fost distins cu numeroase premii naţionale şi internaţionale:

– Premiul I al Ministerului Industriei Române – Premiu pentru Glass Design (1988) – Medalia de Argint

– Premiul Institutului American Interfaith, Philadelphia, S.U.A. (1992)

– Premiul I, Premiu Naţional pentru Glass Design – sticlă, România (1993)

– Premiul Artelor Focului oferit de UAP (2003 şi 2004)

– Premiul Naţional de Sculptură „Constantin Brâncuşi”, Târgu-Jiu, România

– Premiul Academiei Internaţionale „Mihai Eminescu” pentru artă (2009).

Evenimentul este organizat în colaborare cu Uniunea Artiștilor Plastici din România, Filiala Gorj şi beneficiază de patronajul Primăriei orașului Veneția. Expoziţia, realizată cu sprijinul financiar al Institutului Cultural Român, va putea fi vizitată în Mica Galerie a IRCCU Veneţia din Cannaregio 2211, până pe data de 15 august 2013, de marţi până duminică, în intervalul orar 10-12 şi 15-20. Intrarea este liberă.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Ministrul Cristian David le ia apărarea romilor din Franța: „Rasismul și xenofobia nu fac decât rău societății”

Dan Diaconescu a cumpărat mai multe posturi TV în Italia şi Spania