Menu
in

Alegeri 2011/ „Doro” Ungurean, campanie de 10.000 de euro la Torino

Doru este unul din acei români, despre care a scris antropologul italian Pietro Cingolani, în cartea sa “Romeni d’Italia”: din Marginea, judeţul Suceava, s-au stabilit, împreună cu familia, la Torino. Sosit în Piemont acum 11 ani, Doru a decis să candideze pentru un post de consilier în circumscripţia 6 a oraşului Torino.

In ţară, Doru era proprietarul unui atelier de mobilă şi al unui magazin de desfacere propriu, ambele la Marginea. Când a decis să vină în Italia, şi-a vândut afacerea, convins că în Peninsulă îşi va putea găsi un loc de muncă în acelaşi domeniu. Iar cunoştinţele dobâdite în România şi tenacitatea sa l-au ajutat să-şi construiască o carieră ca interior designer: acum lucrează ca şeful unui grup care “mobilează cele mai frumoase case din lume, de la Montecarlo până la Paris sau New York”.

Inscris în partidul lui Berlusconi

In timpul liber, Doru, sau “Doro”, cum îi spun prietenii italieni, este voluntar la un centru de ajutor social: “Am început să lucrez în folosul comunităţii de mai mult timp, fiind consilier al Bisericii Ortodoxe româneşti “Sfânta Cruce” de la Torino. Apoi, de circa o lună, am deschis aici o filială a centrului “San Lorenzo dei Romeni”, al Episcopiei ortodoxe cu sediul la Roma”. Doru Ungurean a decis să intre în politică în 2011, înscriindu-se în partidul condus de Silvio Berlusconi, Popolo della Libertà: “m-am înscris în PDL în ianuarie, pentru că mă regăsesc în valorile politice de dreapta. Aş putea spune că m-am născut cu convingeri de dreapta şi voi muri cu aceleaşi convingeri. Nu am făcut-o cu un scop politic sau de imagine. Respect însă opiniile politice ale celorlalte persoane, fiecare e liber să creadă în ceea ce vrea”.Printre colegii de partid ai lui Doru Ungurean, se află şi Gianluca Vignale, consilier regional al partidului PDL, care l-a susţinut în prezentarea candidaturii pentru un post de consilier de circumscripţie: “eu susţin candidatura lui Angelo D’Amico pentru consiliul primăriei din Torino, care face parte din aceeaşi aripă a partidului de care aparţine şi primarul Romei, Gianni Alemanno”.

Campanie de înscrieri

Până pe 5 aprilie, principalul obiectiv al candidatului român este înscrierea a cât mai mulţi conaţionali pe listele electorale, condiţie indispensabilă pentru ca aceştia să poată deveni alegători cu drept de vot: “până acum, am reuşit să înscriu pe listele electorale circa 220 de conaţionali, dintre care 40 doar în cursul ultimelor zile. Sunt mulţi români care au primit scrisoarea de la primărie, prin care sunt informaţi în legătură cu dreptul lor, dar cred că acea scrisoare le dă automat dreptul de a se prezenta la urne”. Pentru a le explica cum trebuie să solicite buletinul electoral, Doru Ungurean merge din casă în casă la români, cu o imprimantă, pentru a face fotocopii şi a completa formulare. La început, a mers la prieteni şi cunoştinţe, acum încearcă să-i înscrie şi pe românii care nu îl cunosc. “Mă duc în cartierele circumscripţiei mele şi mă uit pe lista locatarilor. Dacă văd nume de români, sun şi mă prezint”.

In general, românii îl primesc bine pe viitorul candidat: “din cele peste 200 de familii la care am sunat la uşa, doar pe 4, 5 conaţionali nu am reuşit să-i conving. Câteodată, după ore şi ore de mers pe străzile din oraş, ajung acasă epuizat, dar hotărât să o iau de la capăt în ziua următoare”- ne spune Doru Ungurean. Tomai pentru că românii nu ştiu că trebuie să depună cerere la primărie, Ungurean a cerut primăriei o prelungire a termenului limită prevăzut pentru înscrierea pe listele electorale suplimentare: “am primit chiar azi (marţi, 29 martie), promisiunea din partea autorităţilor că Biroul electoral va fi deschis şi sâmbăta şi duminica, de la 9,00 la 15,00, tocmai pentru a le da o şansă şi românilor care lucrează de luni până vineri, să se înscrie pe liste”.

350 de voturi

Iată cum îşi calculează Doru Ungurean probabilităţile de a fi ales: “până acum, la Torino s-au înscris pe liste circa 500 de români, apoi mai sunt circa 1500 de conaţionali care au dobândit cetăţenia italiană prin căsătorie, deci pot vota automat. In circumscripţia mea trăiesc circa 7.000, 8.000 de români, mi-ar fi de ajuns 350 de voturi nominale pentru a ajunge consilier”.

Campania electorală propriu zisă, Doru o va începe abia după 6 aprilie, data limită pentru înscrierea pe liste: “atunci mă voi adresa atât românilor, cât şi italienilor”. Doru este susţinut de un grup de 5, 6 prieteni “pe care ştiu că pot conta, şi la bine şi la greu”. Impreună au creat un site de campanie pe internet www.vasileungurean.it , pe care sunt publicate informaţii despre candidat, activităţile şi întâlnirile cu românii, precum şi diferite luări de poziţie cu privire la viaţa politică şi socială a comunităţii.

10.000 de euro

Problema fondurilor este un subiect delicat: “o parte din fondurile pentru campanie le am de la partid, dar majoritatea banilor îi scot din buzunarul meu, nu vreau să apelez la sponsori, pentru că apoi toţi cei care m-ar ajuta mi-ar cere ceva în schimb, dacă ies consilier”. Câţi bani intenţionează să cheltuiască în campanie? “Iniţial, calculasem cam 8500 de euro, acum am un buget de circa 10.000 de euro, nu mai mult. Sunt banii cu care voiam să-mi cumpăr o maşină. Dar aşa, renunţ la maşină, cu speranţa că voi fi ales să-mi reprezint conaţionalii”.

Il întrebăm pe Doru Ungurean ce părere are despre ceilalţi candidaţi din oraşele mari ale Italiei, iar răspunsul este unul pesimist, dar lucid: “Nu au nicio şansă. Numai la Torino, un candidat la funcţia de consilier trebuie să obţină circa 1600 de voturi nominale. Asta înseamnă susţinere din partea partidului, muncă enormă şi o căruţă de bani. Nu se câştigă cu una, cu două. Acum, cel puţin la Torino, este imposibil să avem un consilier român la primarie. Eu ştiu cât de greu îmi este mie să duc o campanie pentru a fi ales într-o circumscripţie, îmi imaginez pentru un oraş ca Torino. Din păcate, mulţi politicieni italieni pun români pe liste doar să mai câştige câteva zeci de voturi. Chiar dacă ştiu prea bine că nu au nicio şansă. Aşa, câştigă o persoană care împarte gratis fluturaşi şi aduce voturi”.

La sfârşitul interviului, Doru Ungurean ne mărturiseşte care este visul său: “aş dori să-mi formez un grup de persoane care să mă susţină şi în viitor şi pe care să pot conta. La următoarele alegeri, având în vedere experienţa câştigată, aş putea candida pentru un post de consilier în primărie. Până atunci, îmi place să merg înainte bazându-măpe fapte, nu pe vorbe”.

Miruna Căjvăneanu

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version