in

Alfano vrea ca imigranţii să lucreze gratis. Pedica, PD: „Nu mai suntem pe vremea lui Kunta Kinte”

Angelino Alfano a declanşat o furtună politică cu declaraţiile sale, prin care a amintit că există o circulară care prevede ca imigranţii din centrele de primire să muncească pentru a-şi plăti mâncarea şi cazarea.

„Trebuie să cerem Primăriilor să aplice o circulară de-a noastră care să permită să punem imigranţii să lucreze gratis. În loc să-i lăsăm să stea acolo fără să facă nimic, mai bine să-i punem să muncească”, aceasta este fraza incriminată, pronunţată de Alfano la încheierea Conferinţei Unificate Stat-Regiuni. O ieşire care a provocat criticile tuturor, dreapta şi stânga, aliaţi de guvern şi opoziţie.

Matteo Salvini nu a lăsat să-i scape ocazia de a ataca una dintre ţintele sale preferate: „Sunt uimit, ar trebui să evite sosirea imigranţilor, dacă nu sunt refugiaţi, nu să-i pună să lucreze gratis. A ajuns la sclavagism”, a subliniat liderul de la Lega Nord.

Sclavagism, acesta este termenul cel mai utilizat pentru atacarea ministrului: „Alfano redescoperă sclavagismul. Muncă gratis pentru imigranţi egal mai mult şomaj pentru italieni”, a scris pe twitter Daniela Santanché, deputat Forza Italia.

Şeful de grup în Cameră al Sel, Arturo Scotto, a stigmatizat şi el propunerea: „Să-i fie ruşine pentru frazele privind imigranţii. În afară de decenţă şi-a pierdut şi umanitatea. Să retragă circulara”.

La fel şi comentariul liderului Verzilor, Angelo Bonelli: „Soluţia ministrului în această dramă este o nouă formă de sclavagism? Este foarte grav că Alfano, în mijlocul unei tragedii care a transformat Mediterana într-un cimitir, urmează populismul lui Salvini. Sunt afirmaţii care te lasă fără cuvinte”.

Şi din partea aliaţilor de guvern este respinsă propunerea: „Muncile utile social constituie un parcurs de intergrare importantă pentru solicitanţii de azil. Alfano indică, aşadar, o practică de aplicat, dar trebuie să fie clar că imigranţii nu pot fi utilizaţi ca forţă de muncă gratuită, fiindcă muncii lor trebuie să i se dea demnitate”, explică deputatul Pd Gennaro Migliore, preşedinte al Comisiei de anchetă privind sistemul de primire, identificare şi tratament al imigranţilor.

Şi mai dur a fost Stefano Pedica de la Partidul Democrat: „Ministrul de Interne trebuie să fi uitat că noi nu mai suntem pe vremea lui Kunta Kinte şi că sclavia a fost abolită de multă vreme. Problema debarcărilor de clandestini şi a primirii trebuie să fie înfruntată în mod serios, anumite propuneri nu sunt demne nici să fie pronunţate”.

În mod clar contrară este şi Acli (Asociaţiile creştine ale lucrătorilor italieni): „Sperăm să fie vorba numai de o butadă electorală, altfel este o afirmaţie foarte gravă, pentru că nu se pot sări regulile care reglementează munca”, subliniază Gianni Bottalico, preşedinte naţional al Acli.

Alfano are parte de susţinerea Mons. Giancarlo Perego, director general al fundaţiie Migrantes, organism pastoral al Cei: „Este şi cererea noastră, este vorba de valorizarea unei prezenţe pe teritoriul nostru, respectând-o” şi a lui Oliviero Forti, director al sectorului imigraţie de la Caritas: „Ştiu că sunt probleme din punct de vedere juridic dar această măsură ar putea avea o dublă valenţă, pe de o parte umplerea lungilor timpi de aşteptare pentru primirea unui răspuns privind cererea de azil şi de cealaltă ar putea fi bine văzută de comunitate şi de teritoriul care găzduieşte imigranţii”.

Sondaj surpriză: Românii din Italia votează cu dreapta și o iubesc pe Giorgia Meloni!

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Vești bune pentru Italia, Istat: recesiunea s-a încheiat, rata de șomaj va coborî

Elena Caligiuri, Calabria: „Aici nu a călcat picior de ambasador, consul sau orice alt politician român”