in

Ambasadorul Rusu, luat la rost de Brînză

Ministerul român al Afacerilor Externe a organizat, în perioada 29 august – 2 septembrie, la Bucureşti, Reuniunea Anuală a Diplomaţiei

Române. Pe lângă ambasadori, consuli generali, directori ai Institutelor culturale române din străinătate, la reuniune au fost invitaţi şi parlamentarii din circumscripţiile electorale externe. În timpul reuniunii, William Brînză, deputatul PDl din diaspora, l-a criticat aspru pe Ambasadorul României în Italia, Răzvan Rusu. William Brînză a participat, în calitate de preşedinte a comisiei pentru comunităţile de români din străinătate, la dezbaterea despre proiectele şi programele dedicate comunităţilor româneşti din străinătate. "Am ţinut să subliniez necesitatea ca imaginea şi activitatea ambasadorilor şi consulilor români să fie mai mult susţinută. Le-am transmis de asemenea, rugamintea de a fi mai prompţi în soluţionarea petiţiilor, mai ales cele telefonice, primite de la românii din străinătate", ne-a declarat parlamentarul.

William Brînză ne-a declarat că a ţinut să-i atragă atenţia ambasadorului Răzvan Rusu, despre unele carenţe care există în cadrul misiunilor diplomatice din Italia: "Primesc nenumărate sesizări din partea românilor din Italia despre greutăţile pe carele întâmpină mai ales la consulatele de la Roma şi Bologna când au nevoie de unele documente. Am adus în discuţie cazul unor turişti români care îşi pierduseră toate documentele iar la solicitarea către ambasadă au primit programare după două săptămâni. Eu cunosc bine situaţiile cu care se confruntă misiunile noastre diplomatice, dar în aceste cazuri reacţia ar fi trebuit să fie mai

rapidă. De asemenea am ţinut să atrag atenţia asupra faptului că în diferite momente grele din comunitate se simte lipsa reprezentanţilor diplomatici.

Aşa a fost în cazul cutremurului de la L'Aquila. Am fost prezent acolo imediat după dezastru şi sinistraţii mi s-au plâns că nu fuseseră vizitaţi sau contactaţi de către ambasadorul Răzvan Rusu, vizită care în opinia mea era obligatorie. "

Tot la această întâlnire, deputatul William Brînză a sugerat ministrului Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, introducerea unor telefoane "inteligente" în cadrul instituţiilor din străinătate, care să poată să răspundă rapid şi eficient cetăţeanului român aflat în ţara respectivă. "Mulţi români ne-au sesizat faptul că la telefoanele ambasadelor sau consulatelor nu răspunde nimeni sau e mereu ocupat. Mulţi sună doar pentru informaţii scurte dar sunt şi dintre cei care vor să sesizeze probleme grave. Cred că un asemenea "telefon inteligent", cum l-am denumit eu, e necesar."

Sesizări de la români

Preşedintele PDL Diaspora, William Brînză ne-a oferit detalii şi despre campania pe care a iniţiat-o, prin care doreşte să rezolve problemele de muncă cu care se confruntă românii din Italia şi Spania. Această decizie a apărut în urma sesizărilor pe care deputatul, le-a primit dar şi datorită lipsei unui număr necesar de ataşaţi cu probleme de muncă din cadrul ambasadelor româneşti. "Sesizează-mă dacă dreptul la muncă îţi este încălcat!" este campania iniţiată de deputatul Brînză. Pe site-ul www.williampdleuropa.eu există un fomular prin care românii, sub protecţia confidenţialităţii, pot reclama încălcări ale dreptului la muncă. Deputatul a primit peste 200 de mail-uri, cele mai multe din Spania şi Italia, prin care se reclamă abuzurile autorităţilor sau angajatorilor. "Situaţiile semnalate sunt foarte grave pentru că mii de români ar putea rămâne fără veniturile care să le asigure traiul de zi cu zi, mai ales în această perioadă când se apropie deschiderea anului şcolar iar cheltuielile cresc considerabil. Le-am solicitat colaboratorilor mei să mergă în cât mai multe zone ale Spaniei şi Italiei pentru a vedea clar care este situaţia, să ne convingem dacă există cazuri clare de discriminare sau care să pună în dificultate familiile de români.", a mai spus Brînză, care îi invită pe românii din Italia să-l contacteze pe consilierul său, Ion Săvoiu. Contactat telefonic, Ion Săvoiu ne-a declarat: "Din dorinţa de a aduce acasă cât mai mulţi bani, atunci când încheie un contract de muncă, românii nu îl citesc, nu cer lămuriri suplimentare, bucuroşi că după câteva luni de căutări au găsit un loc de muncă. Mai târziu observă că li s-a încălcat cateva drepturi, iar când îşi cer aceste drepturi sunt trimişi la plimbare."

Rezolvarea problemelor se face prin intermediul sindicatelor italiene şi de puţin timp printr-un nou înfiinţat sindicat al românilor. «Majoritatea cazurilor se referă la neplata salariilor sau a drepturilor băneşti de sfârşit de contract. Dar sunt şi multe abuzuri grosolane. Multe dintre problemele şi litigiile de muncă le rezolvam prin intermediul sindicatelor CGL, Uil, etc. dar şi aici avem o problemă prin faptul că majoritatea românilor nu aderă la o formă sindicală. Am reuşit cu ajutorul unor asociaţii să infiinţăm o asociaţie sindicală 100 % românească, mai bine zis un sindicat al românilor, denumit "Sindacato Immigrati"», ne-a mai declarat Săvoiu.

Andi Rădiu

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Youtube/ Un român se filmează cu zeci de mii de euro câştigaţi în “Germănica”: “Alţii munceşte 15 ani pentru banii aştia”

Sună clopoţelul pentru 100.000 de elevi români din Peninsulă