in

Arestați lideri ai mișcării Zori Aurii. „Structură ierarhică, șef omnipotent precum Hitler”

„Loveam cu bâta orice pakistanez pe care-l întâlneam”. Mărturiile foștilor militanți în raportul Curții Supreme. „Structură ierarhică, șef omnipotent precum Hitler„.

Există „zeci de acțiuni criminale” în CV-ul partidului de extremă-dreapta grec Zori Aurii. Printre acestea, două omucideri, trei tentative de omor și numeroase atacuri împotriva imigranților. Acest lucru este relevat de un raport al procurorului adjunct de la Curtea Supremă, Charalambos Vourliotis, publicat în 30 septembrie, în cadrul anchetelor privind uciderea rapperului antifascist Pavlos Fyssas pe 17 septembrie de către un militant al partidului.

Au fost arestate deja șaisprezece persoane, inclusiv Nikos Michaloliakos, fondator și lider istoric al partidului și alți cinci deputați. Mișcarea Zori Aurii a apărut în mod clar a fi mai organizată și mai ramificată decât se credea, cu foarte mulți simpatizanți chiar și printre forțele de ordine, într-atât încât să ducă la temeri de o lovitură de stat.

Potrivit anchetatorilor, Zori Aurii și-a început „atacurile în 1987, inițial împotriva imigranților, apoi și a grecilor”

Doi foști membri ai partidului au vorbit de „miliții de asalt”, înființate special în interiorul mișcării, care se dedicau în special vânătorii de străini. „Am participat la multe acțiuni la care au luat parte cincizeci sau șaizeci de motociclete, fiecare dintre ele având două persoane la bord. Cea care stătea în spate ținea o bâtă cu steagul grecesc și îi lovea pe toți pakistanezii pe care îi întâlnea”, a dezvăluit unul dintre ei.

Martorii, care acum trăiesc sub protecție, au povestit despre o acțiune armată împotriva a doi imigranți pakistanezi. Unul a reușit să fugă, celălalt a fost capturat, bătut, luat la șuturi în cap. „Spuneau „să tragem o pedepsire”, sau „poate e mort”. Aveam pumnale, bastoane și cuțite la sediile partidului.”

Raportul prezintă o structură puternic ierarhizată, a cărei conducător este „omnipotent potrivit principiului Hitler, așa-numitul Führerprinzip”. Există celule de câte cinci persoane fiecare, cu un responsabil care raportează superiorilor. Membrii urmează cursuri de istorie în care se neagă crimele nazismului, dar în special se bucură de o pregătire de tip militar.

Evangelis Venizčlňs, vicepremier și ministru de Externe, a anunțat că guvernul va prezenta un proiect de lege pentru înăsprirea luptei împotriva rasismului. Pe ordinea de zi este și o stopare a finanțărilor publice pentru Zori Aurii: „Democrația – a explicat șeful diplomației grece – nu trebuie să-și finanțeze adversarii”.

E.P.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

A vrut să se arunce înaintea trenului, român salvat de un polițist la Pesaro

Excursie în Israel pentru a iniția proiecte legislative pentru românii din străinătate