in

Cristian Opriş, candidat NCD la Piombino: ”S-au înscris la vot destui români”

Un maramureşean în vârstă de 30 de ani va candida la Piombino (provincia Livorno), pe lista partidului Nuovo Centrodestra (NCD), partid desprins din Popolo della Libertà, condus de actualul ministru de interne, Angelino Alfano. Pentru a intra în viitorul Consiliu Comunal, românul are nevoie de minim 150 de voturi, în cazul în care coaliţia din care face parte va câştiga postul de primar. „S-au înscris cu mult peste 150 de conaţionali. Dacă mă vor susţine toţi, devin consilier. Oricum, mă bazez şi pe voturile câtorva zeci de italieni.” ne-a declarat el optimist.

Ioan Cristian Opriş are 30 de ani, este originar din Maramureş şi locuieşte de zece ani la Piombino. A venit în Italia când încă nu terminase liceul, „în speranţa construirii unui viitor mai prosper”. «Sunt în Italia de mai bine de 12 ani şi am ales să plec din România în speranţa construirii unui viitor mai prosper.

Eram foarte tânăr, dar plin de speranţă. Am renunţat în acel an la şcoală, dar după câţiva ani am terminat liceul la cursurile serale. Era unul din lucrurile pe care le regretasem când am plecat din ţară. Îmi promisesem să iau diploma de bacalaureat şi până la urmă m-am ţinut de cuvânt.»

Ştefan Ciuraru, candidat PD la Settimo Torinese: „Viitorul nostru este aici”

A intrat în contact cu problemele emigraţiei, „condiţie esenţială” în opinia lui, pentru cine doreşte să reprezinte comunitatea. «Acum lucrez ca şofer, dar am lucrat şi ca vânzător în magazine şi alte meserii, tocmai de aceea am cunoscut multe probleme cu care se confruntă străinii. Nu poţi să te zbaţi pentru rezolvarea problemelor celor din comunitatea ta, dacă nu le-ai cunoscut pe pielea ta.

Ajuns în Italia m-am confruntat cu probleme legate de obţinerea permisului de şedere, obligatoriu în acea perioadă, învăţarea limbii italiene şi integrarea în viaţa de zi cu zi a societăţii italiene. De aici am înţeles că multe greutăţi apar pentru că nu se cunosc legile referitoare la muncă, fiscalitate, asigurări, şi multe alte drepturi şi obligaţii pe care le avem. Tocmai de aia, consider că informarea este sau ar trebui să fie prioritară.»

Geanina Necsat, candidată pe listele socialiştilor la Marsciano: „Eu am devenit italiancă născută în România”

Anul trecut, Cristian Opriş a înfiinţat o asociaţie culturală, româno-italiană, denumită „Sarmisegetuza”. «Am încercat ca prin înfiinţarea Asociaţiei Sarmizegetusa, împreună cu comunitatea românească din Piombino să căutăm soluţii la problemele cu care se confruntă conaţionalii noştri. Nu am făcut multe manifestări, asociaţia fiind tânără.

Dar cu ocazia sărbătorilor de iarnă şi în luna martie am organizat tot felul de evenimente, la care au participat mulţi români din Piombino.»

Alegerea candidaturii pe listele NCD nu e de ordin ideologic, ci pentru faptul că a fost singura formaţiune locală care a dat posibilitatea unuii străin să candideze pe lista partidului. «La propunerea Partidului N.C.D. – Nuovo Centrodestra, reprezentat pe plan local de domnul Pierini Fabrizio, am răspuns afirmativ pentru a candida pentru funcţia de consilier în cadrul Consiliului Comunal din Piombino, totodată reprezentând şi comunitatea românească.

Am ales să candidez pe lista acestei formaţiuni, deoarece este singurul partid în acest moment pe plan local, deschis colaborării şi participării comunităţii româneşti la viaţa socială, culturală şi politică a oraşului Piombino.»

Opriş se bazează pe voturile conaţionalilor, dar are încredere şi în voturile „colegilor de muncă, ale vecinilor sau prietenilor italieni. «S-au înscris cu mult peste 150 de conaţionali. Dacă mă vor susţine toţi, devin consilier. Oricum, mă bazez şi pe voturile câtorva zeci de italieni care mă cunosc de la locul de muncă, vecini sau prieteni.»

Nona Evghenie: „Românii sunt mult mai disponibili de a vota”

Chestiunea cea mai importantă, în opinia maramureşeanului, e crearea unui birou de informaţii. «După cum am mai spus, de aici pleacă multe din necazurile românilor şi a străinilor, în general. Nu sunt informaţi, nu cunosc legile, drepturile lor. Legat de locurile de muncă, mulţi habar nu au că la primărie se organizează tot felul de cursuri de calificare profesională care dau posibilitatea găsirii unui loc de muncă, mult mai rapid.»

Cristian mai doreşte să realizeze ceva dacă ajunge consilier. «Vreau să fac cunoscute minunăţiile din Maramureş. Să promovez regiunea în care m-am născut. Am în plan proiecte de a organiza vizite cu persoane din administraţia locală, presă şi tv, să cunoască locurile mele natale. Şi dacă se poate, să se facă şi o înfrăţire între Sighetu Marmaţiei şi Piombino. Măcar pentru imaginea Maramureşului ar fi un câştig.»

Andi Rădiu

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Descoperire macabră de Paşte: electrocutat pe stâlp la 15.000 de volţi, găsit după zece zile

Limba română, interzisă la Forli / Jucător sancționat pentru că a vorbit românește: „Să vorbești la tine acasă limba română, aici suntem în Italia”