in

Deputată 5 Stelle: Cei care se nasc în Italia sunt italieni

Numai trei parlamentari de la M5S au inserat printre priorităţile lor teme le gate de imigraţie. Fabiana Dadone vrea să garanteze drepturile clandestinilor şi face presiuni pentru reforma cetăţeniei dedicată generaţiilor secunde.

Există un parlamentar de la Movimento 5 Stelle convins că cei care se nasc în Italia sunt italieni, spre deosebire de liderul mişcării, Beppe Grillo, care crede că tema este “lipsită de sens”. Să luăm lucrurile pe rând. Având în vedere că în programul M5S nu se vorbeşte despre imigraţie şi că liderul preferă să lanseze sentinţe şi afirmaţii mai degrabă să facă lămuriri în această privinţă, am analizat cu mare atenţie toate prezentările create de aleşi pentru a participa la alegerile parlamentare, consultările via internet care i-au premiat cu un loc pe listă care apoi s-a transformat într-un fotoliu la Cameră şi la Senat.

Pentru fiecare există un video de autoprezentare, un CV şi o declaraţie de intenţii. Tocmai pe acea declaraţie s-a concentrat studiul nostru privind câteva cuvinte dedicate străinilor din Italia şi fiilor lor, cinci milioane de persoane care, de bine de rău, nu sunt ignorate de alte partide. Nu a fost simplu şi, în ce priveşte cifrele, rezultatul a fost cu adevărat dezamăgitor: din circa 150 de parlamentari ai M5S, cei care par interesaţi de aceste teme într-atât de mult încât să le insereze în mod explicit în programul lor se numără pe degetele de la o mână, chiar pe mai puţin.

Scurtă dar promiţătoare este promisiunea senatorului Sergio Puglia, ales în Campania, potrivit căruia “nu va mai trebui să fie posibil ca imigranţii să fie trataţi în manieră inumană”. Potrivit senatorului ales în Veneto Enrico Cappettetti “este necesar ca nimeni să nu mai trebuiască să moară pe mare în voiajul către ţara noastră, şi ca programele de reglementare ale imigraţiei să fie de inspiraţie europeană”.

Apoi însă descoperi că Cappelletti a militat în trecut în Lega Nord.

Diferit este CV-ul Fabianei Dadone, 29 de ani abia împliniţi, deputată aleasă în Piemonte. Până în urmă cu câteva zile era avocat practicant, angajată în domeniul social cu asociaţii care se ocupă de victimele traficului sau de intermediere culturală. în declaraţia sa de intenţii spune că ar vrea “să vadă garantate în Parlament drepturile celor care “potrivit legii” nu există”.

Apoi explică: “clandestinii sunt în mod real prezenţi pe teritoriul nostru însă în loc să tratăm problema legiferând şi administrând-o, organele legislative îşi ascund capul sub nisip şi nu prevăd o situaţie de acest tip”. “Copiii născuţi în Italia – adaugă – nu au dreptul la cetăţenia italiană.

Dacă acest drept nu se vrea garantat, legiuitorul are obligaţia de a trata situaţia cel puţin schimbând termenii şederii în ţara noastră, îmbunătăţind condiţiile de viaţă ale viitoarei clase muncitoare a Italiei”.

În înregistrarea video de prezentare, Dadone revine pe aceleaşi teme: “Clandestinii sunt prezenţi în mod real în teritoriu însă nu sunt consideraţi ca persoane prezente şi existente. Copiii care se nasc pe teritoriul italian nu au dreptul la cetăţenie prin naştere. Eu sunt în favoarea principiului ius soli, dar dacă nici măcar nu se acordă cetăţenia prin naştere este obligaţia noastră să modificăm legea care în prezent acordă documentele pentru şederea în ţara noastră”. Unu înseamnă unu, repetă cei de la Cinque Stelle. Şi cetăţeana Dadone este una din 150. Cine ştie dacă va reuşi.

Elvio Pasca

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Şofer angajat la negru, accidentat grav la Monfalcone

Mihai Trăistariu, revoltat pe medicii români: „Mi-au ciuruit capul”