in

Deputatul Ovidiu Raețchi: ”Copiii care se reîntorc, obligați să repete cel puțin o clasă absolvită în afara granițelor țării”

Deputatul PC Ovidiu Raețchi (foto), ales în circumscripția 43, colegiul 4 (Africa, Asia) a adresat o interpelare ministrului Educației Naționale, Remus Pricopie, cerând date referitoare la situația copiilor români care se întorc definitiv în țară, cu părinții.

Deputatul își exprimă îngrijorarea pentru lipsa unor programe concrete de reintegrare a copiilor care intră în sistemul școlar românesc. În opinia sa, mulți dintre copii sunt nevoiți să repete un an școlar datorită ”lipsei unui sprijin concret pentru pregătirea eficientă în vederea susținerii și promovării examenelor de diferență”.

Iată textul interpelării:

În ultimii ani, peste 20.000 de copii s-au reîntors din state precum Franța, Italia și Spania în școlile publice din România.

”Studii recente relevă faptul că elevii care revin în țară se confruntă cu dificultăți reale de readaptare și reintegrare socială. Există situații în care elevi apreciați în străinătate pentru performanțele școlare obținute trebuie să respecte procedurile legale din România și să repete cel puțin o clasă absolvită în afara granițelor țării, fără a înțelege că acest ”eșec” nu li se datorează.

Lipsa unui sprijin concret pentru pregătirea eficientă în vederea susținerii și promovării examenelor de diferență poate genera neîncredere în capacitățile și competențele proprii.

Având în vedere tema semnalată, vă rog, domnule ministru să precizați:

  • Care sunt măsurile elaborate de Ministerul Educației naționale în vederea integrării în sistemul școlar a copiilor români întorși din străinătate;
  • Câți elevi au susținut examenele de diferență începând cu anul 2008;
  • Câți elevi au fost plasați într-o clasă inferioară celei absolvite în străinătate.”

 

Reamintim că, tot în sprijinul copiilor români din străinătate, 14 deputați din grupul parlamentar ai Partidului Conservator au înaintat în luna octombrie 2013, o propunere de lege prin care cer ”intoducerea unor cursuri de limbă, literatură și istoria română via internet pentru copiii cetățenilor români din afara granițelor țării”. Inițiatorul proiectului a fost tot deputatul Ovidiu Raețchi. Proiectul a primit avizul favorabil din partea Consiliului Legislativ dar a fost respins de către Consiliul Economic și Social, urmând a fi rediscutat.

Andi Rădiu

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

„Protestăm pentru că ne pasă de România”, din nou în stradă contra gazelor de şist la Milano

Sosesc mai puţini străini, pleacă mai mulţi italieni