in

Doi vrânceni, candidați la Pordenone, ambii sunt pe listele PD: «Intrarea în consiliul local ar fi un mare pas pentru comunitate»

Doi vrânceni, rezidenți în provincia Pordenone, în localități diferite, au decis să candideze la alegerile locale pentru a ocupa un post de consilier comunal. Unul dintre ei va candida la Aviano, iar celălalt la Maniago. Cei doi au multe lucruri în comun: vor candida pe listele PD, după ce au făcut diferite acorduri cu filialele locale ale partidului italian, militează în filiale ale PSD în Italia și împreună au fondat o asociație culturală: Asociaţia Romeni di Pordenone ” ONLUS”.

”Înscrierea pe listele electorale și convingerea conaționalilor de a participa la vot sunt lucrurile cele mai importante acum, în campanie. E greu să îi convingi pe români că intrarea în consiliul local ar fi un mare pas pentru comunitatea românească”, ne-au spus amândoi.

„Muncesc de la 17 ani”

Ghiță Coman (Giuliano pentru amicii italieni) are 46 de ani, este originar din localitatea Tulnici, jud. Vrancea. De mai bine de 17 ani este în Italia

”Am plecat de la vârsta de 17 ani de acasă pentru a urma cursurile unui liceu industrial din București. Apoi am crescut și lucrat într-o fabrică din București (URBIS Bucureşti) pînă în august 2000 cînd am plecat în Italia.”, ne-a spus el.

”M-am reîntors după un an acasă, sperând că mă pot reorganiza din punct de vedere economic și material. Nu am reușit așa cum speram și m-am reîntors în Italia în 2002, în zona Romei (Castel Gandolfo) pentu un an şi apoi din iunie 2003 m-am stabilit în Aviano, provincia de Pordenone zona de N-E Italiei, aici lucrând într-o fabrică metal-mecanică, secţia serigrafică. Aici viața mea s-a așezat și mai mult de atât nu pot spune că am avut mari probleme. Până m-am integrat și am devenit cetățean get-beget al localității au existat câteva mici probleme…de acomodare, ca orice străin.”, a continuat el.

Întrarea lui Ghiță Coman în politică a fost după prezența sa ca reprezentant într-o sectie electorală la alegerile românești. ”Activitatea mea politică a început ca şi membru în comisia electorală din partea PSD, apoi am cerut înfiinţarea unei organizaţii politice a PSD aici, la mine în zonă.”, ne-a mai spus el.

Românul ne-a povestit despre cum a reușit să intre pe listele PD, împreună cu un conațional. ”În data de 13 iunie 2015 a avut loc inaugurarea organizaţiei “PSD Diaspora Aviano” eu fiind preşedintele organizaţiei. Prin acest pas politic pe care l-am făcut am reuşit să semnez la nivel local un număr de trei acorduri politice (Protocollo D’Intesa) în localitățile Aviano, Maniago şi Pordenone, prin care noi ca şi organizaţie politică din partea comunităţii române am putut desemna cel puţin o persoană în listele de candidați pentru ocuparea funcției de consilieri locali. Eu voi candida  pe listele PD Aviano şi pla PD Maniago va candida domnul Florinel Prescură.”

L-am întrebat pe Ghiță Coman despre activitățile în comunitate. ”În octombrie 2015 am fondat o Asociaţie (ROMENI DI PORDENONE “ONLUS”), apolitică, culturală, recunoscută la nivel local, regional şi consular. Am reușit să organizăm mai multe spectacole, din care mai însemnate au fost cele de Ziua Naţională a României și de Ziua Femeii, la care au participat Consulul General la Trieste şi oficialități italiene locale şi anume primari din Aviano, Maniago şi Pordenone.”, ne-a răspuns el.

Pentru moment, principala preocupare a românului este de a inființa un centru pentru românii din zona Pordenone. ”Intenţionez să cer ajutorul MRP (Ministerul Românilor de Pretutindeni) în baza legi 86/2016 pentru a inființa un Centru Comunitar în zona Pordenone. Mai sunt multe pe lista mea de activități în sprijinul românilor din zonă, mi-ar face plăcere să discutăm cât de curând despre ele”, a spus românul.

Florinel Prescură (stânga) și Ghiță Coman (dreapta) la o întâlnire politică…

„Putem ajuta comunitatea”

Florinel Prescură are 38 ani, este originar din Focşani, Jud. Vrancea. La fel ca și pritenul lui, Ghiță Coman, a plecat în Italia în anul 2000 . ”Am plecat în Italia pentru o viață mai bună pentru mine și familia mea. Decizia mea e asemănătoare milioanelor de români care au decis să-și caute norocul în străinătate. Nu e nimic spectaculos. Am ajuns în apropiere de Roma, în zona Zagarolo. Acolo am muncit pentru circa patru ani. Apoi m-am stabilit la Maniago, în provincia Pordenone și de atunci am rămas aici. Lucrez într-o fabrică metalmecanică care se numeşte SIAP Maniago care face parte din Grupul CARRARO.” ne-a povestit el.

”Despre activitatea mea politică pot să vă spun că am fost implicat în țară în două campanii electorale iar în Italia, împreună cu Ghiță Coman am organizat o filială PSD la Aviano, unde am fost ales prim-vicepreședinte. De atunci activitatea mea coincide cu cea a colegului meu, care v-a povestit despre acordurile locale cu PD. Am îmbrățișat această idee, a acordurilor cu partidele locale, în cazul nostru PD. Este o cale spre o integrare mai bună, un mijloc de a intra în politica italiană. În modul acesta putem ajuta și comunitatea.”, a spus el.

”Am reuşit în colaborare cu Consulatul din Trieste să înfiinţăm mai multe secţii de votare pe zonele din  Pordenone, Udine şi Trieste, unde un număr important de cetăţeni români și-au exercitat dreptul la vot la alegerile parlamentare și prezidențiale românești.”, a completat el.

În afara deciziei de a candida, Florinel Prescură are de gând să promoveze cât mai mult asociația și să atragă românii care doresc să activeze. ”După părerea mea personală, pentru o integrare mai bună ar trebui ca ambele comunităţi , ţinând cont că avem o istorie care ne leagă ca popoare, o limbă latină vorbită de strămoşii noştri dar şi anumite tradiţii asemănătoare, să unim forţele şi să comunicăm mai mult. Plecând de la acest lucru am înființat împreună cu prietenul meu Ghiță asociația ROMENI DI PORDENONE “ONLUS”, prin intermediul căreia vom încerca să promovăm tradițiile, cultura și imaginea țării noastre. Să cunoască și prietenii noștri italieni despre frumusețea poporului nostru. Pentru asta avem nevoie de conaționalii noștri din zonă. Intrarea în consiliul local ar fi un mare pas pentru comunitate.”

Andi Rădiu  

[email protected]

 

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Desculță, îmbrăcată sumar și vizibil terorizată: așa au găsit-o carabinierii pe o româncă la Cosenza. Concubinul arestat pentru rele tratamente în familie

Românii, campioni în Sicilia: 60 de milioane de euro au trimis acasă doar într-un singur an