in

Dorin Petcu, un candidat român pe listele PD la Roma: ”A fi străin nu înseamnă a sta ascuns”

Dorin Petcu, 46 de ani, originar din Codlea, este preşedintele PSD Roma. Colaborând de multă vreme cu PD, acum este candidat pe listele acestui partid în municipiul XV al Capitalei.

După ce a trăit evenimentele din 1989 în direct, fiind militar în acea perioadă, a plecat în Italia, în 1992, De ce? «Ca fiecare tânăr la 22 de ani… Provin dintr-o familie cu condiţii normale şi pot să spun cu foarte mare respect ca părinţii ne-au oferit totul, în limita posibilitatiilor. Dar ambiţia de a nu cere nimic nimănui, m-a împins să fac acest pas, într-o perioadă în care toţi priveau occidentul ca şi cum ai privi cu ochii unui animal, dintr-o cuşcă, înspre „ libertate”. Visul oricărui tânăr…. o maşină mai deocheată şi o casă numai a ta… Doar că realitatea a fost mult mai dură decât oricare s-ar fi putut aştepta…. dar consider că am fost unul dintre norocoşi. Decizia de a rămâne este incertă şi în ziua de astăzi; am fost întotdeauna un militant al posibilităţii de a ne întoarce acasă în România şi cred că într-o zi o voi face. Sun familist convins, tatăl a doi copii şi în momentul în care eşti responsabil pentru mai multe persoane, a lua o decizie de acest gen devine puţin mai complicat.»

Cu ce vă ocupați în prezent?

«În prezent deţin o societate de construcţii ,de care sunt mândru pentru că am punctat mereu pe calitatea produsului finit şi asta mi-a dat întotdeauna „garanţia zilei de mâine”.»

Care au fost problemele cu care v-ați confruntat ca străin în Italia?

«Problemele? Aici ar fi nevoie nu de o ediţie al acestui ziar, ci de o rubrică permanentă dedicată doar acestui subiect, în fiecare apariţie a ziarului până la „adânci bătrâneţi”,asta pentru că Italia este o ţară cu carente grave începând de la integrare, birocraţie, social, într-un cuvânt TOT. În fiecare zi o problemă şi dacă nu o ai, ţi-o găsesc ei… dar cea mai gravă dintre toate este că în general, datorită mentalităţii pe care o au, nu reuşesc să se obişnuiască cu gândul că mergem într-o direcţie în care probabil provenienţa fiecăruia va deveni relativă, o SOCIETATE MIXTĂ.»

Când v-ați hotărât să candidați?

«Decizia, de fapt ideea, de a candida a venit în urma unui interviu de la o televiziune locală cu specific românesc, pe tema promovării înscrierilor în listelor electorale a cetăţenilor români stabiliţi în teritoriu, la care, în urma dezbaterii diferitelor subiecte, a rezultat că există o lipsă de interes în această privinţă. La câteva zile, am primit un telefon: la celalat capăt al firului, o persoană care îmi propunea o eventuală candidatura în listele electorale…. la început am cerut timp de gândire pentru faptul că cererea venea din partea unor persoane cu care eu personal nu am avut prea multe contacte, dar m-au asigurat că ei ar fii deosebit de încântaţi dacă eu aş accepta propunerea, pentru că erau informaţi despre activitatea mea şi că aş fi persoana potrivită. Acum sunt un candidat pe listele PD (Partidul Democrat) pentru consilier în municipiul XV al Romei, alături de Daniele Torquati (Preşedinte), ceea ce m-a şi determinat de fapt să accept propunerea, fiind actual Preşedinte PSD Roma, deja având o strânsa colaborare cu PD Roma, partidul omolog al PSD România, am considerat că mai bine de atât nu se putea.»

Ce activitate ați avut în asociaționism?

«La nivel de asociaţionism am colaborat cu diferite asociaţii la realizarea de evenimente culturale care să promoveze datini şi obiceiuri româneşti şi în ultimul timp avem o strânsa colaborare cu secţia de oncologie pediatrică al Spitalului Gemelli din Roma.»

Ce relație aveți cu comunitatea românească?

«Sunt Preşedinte PSD Roma, deci implicit fiind un personaj public şi participând activ la inaugurarea diferitelor filiale pe întreg teritoriul Italiei, am intrat în contact cu diferite grupuri de persoane din diferite zone cu diferite probleme, unde s-a putut s-a intervenit sau cel puţin sau dat indicaţii cum şi unde ar putea interveni pentru o posibilă rezolvare, din păcate, culoarea politică din care fac parte a trecut print-o perioadă tulbure şi evident consecinţele s-au simţit.»

Care sunt punctele principale cu care intrați în bătălia electorală?

«Schimbarea imaginii create comunităţii româneşti, în decursul anilor, promovarea valorilor acesteia şi integrarea copiilor romani în sistemul educaţional care încă rezulta o problemă şi care de multe ori determina ca aceştia să nege naţionalitatea de teama de a nu fi consideraţi romi. Voi propune întregii comunităţi implicarea cât mai activă în activităţile locale, doar astfel consider că vom ieşi din umbra în care ne-am băgat singuri, a fi străin nu înseamnă a sta ascuns, facem parte din acest sistem la care contribuim şi implicit avem şi drepturi pe care le putem dobândi doar printr-o implicare directă.»

Unde ar putea să vă contacteze cei care doresc să vă îmtâlnească și să discute despre proiectele dumneavoastră?

«Pentru orice informaţie, sfat sau eventuale propuneri, tel. 3204049138, mail: [email protected], iar în cazul în care este cineva care doreşte să se implice direct în campania electorală, am pus la dispoziţia tuturor o persoană la sediul comitatului electoral în via Cassia 1673, Roma (intersecţia între via Cassia şi via della Storta).

Andi Rădiu
[email protected]


 

Fac un apel tuturor celor care sunt înscrişi în listele electorale (cei care au drept de vot în Italia) şi locuiesc în XV municipio, adică: Tor di Quinto, Acqua Traversa, Tombă di Nerone, Farnesina, Grottarosa Est şi Ovest, Giustiniana, La Storta, Santa Cornelia, Prima Portă, Labaro, Cesano, Martignano, Foro Italico şi care spera într-o schimbare, în data de 5 iunie să facă un efort şi să prezinte la urnele de vot pentru a-şi exercita dreptul moral şi civic în alegerea unui reprezentant al comunităţii.

Deasemenea fac un apel tuturor cetăţenilor romani rezidenţi în Roma( şi nu numai), Votul este îndatorire civică şi o răspundere morală care trebuie exercitată, doar aşa putem spera într-o schimbare, suntem circa 88.000 de români rezidenţi doar la Roma, o implicare activă în evenimente de genul acesta ar putea influenţa viaţa cotidiană a tuturor şi dacă îmi permiteţi o exagerare: cu 50.000 de voturi se poate alege un primar. Luaţi exemplul Londrei, se poate, trebuie creată unitatea de care noi comunitatea românească, din păcate ducem lipsă.

Prezentaţi-vă la vot, cosultati listele candidaţilor şi alegeţi. Nu ţine-ţi cont de culoarea politică, avem reprezentanţi ai comunităţii care se candidează la Primăria Capitalei, implicaţi-vă, dacă nu pentru voi, faceţi-o pentru viitorul copiilor voştri.

Vă mulţumesc, DORIN PETCU
Candidat în XV municipio pe listele PD
Vă aştept pe 5 iunie 2016

Pentru a da un sens cuvântului ÎMPREUNĂ.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Silvia Gerea, psiholog și psihoterapeut în Londra: ”Sunt dispusă să ajut românii din comunitate”

Eleganță în Naționala României de fotbal: papionul tricolor oferit de maestrul Daniel Robu