in

Eugen Tomac (PMP): Italia merită să aibă doi deputaţi şi un senator

Deși nu mai candidează în diaspora, Eugen Tomac are o atenție specială pentru românii din străinătate, de care și-a legat activitatea politică mai mulți ani. Fostul șef al Departamentului Românilor de Pretutindeni, acum președinte executiv la PMP, vorbește despre subiectele fierbinți din circumscripția electorală diaspora.


 

Eugen Tomac, au trecut 2 ani de la alegerile prezidenţiale. Românilor din Diaspora le-au fost făcute atunci foarte multe promisiuni. Cât de reale au fost?

«Păi haideţi să vedem. Ce au cerut în principal românii? În primul rând, să poată vota în condiţii decente. Ce au făcut cele două partide, PSD şi PNL? Au adoptat o lege a votului prin corespondenţă, care, de fapt, nu făcea decât să împiedice mai mult votul românilor din străinătate. A fost nevoie să insistăm cu zeci de scrisori şi interpelări pentru a corecta acea lege făcută de ochii lumii. De fapt, partidele vechi, şi aici mă refer la PNL şi PSD, nu au dorit niciodată ca românii din afară să se implice în procesul decizional intern. Motivul e foarte simplu. Nu-i pot influenţa şi nici controla mediatic. Românii din străinătate nu au prejudecăţi, iar propaganda şi minciuna, aduse la nivel de politică de stat la Palatul Victoria, nu-i poate convinge.»

Dincolo de veşnica problemă a cozilor, odată cu adoptarea noii legislaţii electorale, mai este o problemă majoră: numărul de parlamentari pentru Diaspora. Credeţi că 4 deputaţi şi 2 senatori sunt suficienţi pentru a-i reprezenta pe românii de peste hotare?

«În niciun caz. Această decizie este o dovadă în plus a dispreţului PNL şi PSD faţă de românii plecaţi. Propunerea noastră a fost de minim 10 deputaţi şi 5 senatori. Însă liberalii şi social-democraţii au luat decizia de a oferi, ca de obicei, doar firimituri românilor de peste hotare. Ei nu au înţeles că naţiunea română nu se află doar în România, ea se întinde peste tot în lume unde există cetăţeni români. Avem în străinătate peste trei milioane de cetăţeni români, iar reprezentarea trebuie să fie proporţională. Spre exemplu, în Italia avem peste un milion de cetăţeni români şi eu cred că aceştia merită să aibă doi deputaţi şi un senator. În Republica Moldova, unde avem peste 400.000 de cetăţeni români, majoritatea locuitorilor Basarabiei fiind tot români, deşi nu deţin cetăţenia română, aici, în mod clar, trebuie să avem doi deputaţi şi un senator. Noi avem în Parlament reprezentanţi de drept ai unor minorităţi naţionale care nu se mai regăsesc la ultimul recensământ. Este revoltător.»

În aceste condiţii, cum îi veţi convinge pe români să iasă la vot şi să facă alegerea corectă?

«Oamenii nu au nevoie de explicaţii şi strategii complicate. Au nevoie de perspectivă. Noi, cei de la PMP, am fost şi suntem întotdeauna sinceri şi direcţi în mesajele pe care le transmitem către publicul larg. Am convingerea că oamenii ştiu să facă diferenţa între minciună, promisiuni deşarte şi mesaje de bun-simţ, posibile. Pentru a face alegerea corectă, trebuie să te informezi.

A crede că absenţa de la vot înseamnă a protesta este o mare eroare, pentru că, în fapt, neparticiparea înseamnă girarea unei majorităţi care reuşeşte, prin mijloace murdare, să subjuge demnitatea şi nivelul de trai al tuturor cetăţenilor.

Noi am prezentat peste tot unde am fost soluţiile pentru a îmbunătăţi viaţa românilor, dar şi interesele ascunse ale politicienilor corupţi.

Românii, indiferent unde locuiesc, trebuie să participe la luarea deciziilor. În democraţie este foarte important ca cetăţeanul să nu se simtă doar o cantitate într-un proces, ci o parte a construcţiei. Diferenţa dintre noi şi celelalte partide este aceea că ne-am asumat prin statut să garantăm o democraţie internă funcţională. Cel care va dori să intre într-o competiţie electorală, va trebui să-şi convingă propriul partid că este cel mai bun. Credem că acest exerciţiu este necesar atât pentru partidul nostru, cât şi pentru întreaga clasă politică românească.»

Cum au fost aleşi reprezentanţii PMP pentru românii din străinătate?

«Am organizat o competiţie internă democratică în cadrul căreia au putut să se înscrie toţi doritorii. Singura condiţie a fost să fie oameni care au locuit în ultimii 5 ani peste hotare. Nu poţi să ai pretenţia să îi reprezinţi pe românii din străinătate dacă nu ai locuit printre ei şi, prin urmare, nu le cunoşti problemele şi nevoile. Suntem singurul partid care a oferit cele 6 locuri printr-un concurs care să îi promoveze pe primele locuri pe cei mai pregătiți candidaţi, în urma unui vot democratic.»

Sunteţi mulţumit de candidaţii care au câştigat competiţia?

«Lupta dintre candidaţi a fost foarte strânsă. Toţi sunt foarte pregătiţi şi ştiu extrem de bine problemele pe care va trebui să le rezolve dacă obţin un loc de parlamentar la Bucureşti. În ceea ce-i priveşte pe câştigători, eu sunt ferm convins că cei doi capi de listă, de la Senat şi de la Camera Deputaţilor, respectiv Daniel Ţecu şi Constantin Codreanu, sunt cei mai buni candidaţi pentru Diaspora. Ambii vin din mijlocul unor comunităţi româneşti numeroase, din Spania şi, respectiv, Republica Moldova. Amândoi sunt foarte cunoscuţi şi apreciaţi pentru proiectele în care s-au implicat.»

Este Traian Băsescu o locomotivă pentru PMP?

«Preşedintele Traian Băsescu este cea mai credibilă personalitatea politică, un om cu convingeri ferme şi sănătoase de dreapta, cu o experienţă uriaşă şi, cel mai important, este singurul politician care face opoziţie reală faţă de PSD şi PNL, care, în fond, formează în continuare acelaşi USL. PMP şi-a asumat încă de la început responsabilitatea continuării liniei politice pe care preşedintele Băsescu a trasat-o. Noi ne revendicăm foarte clar identitatea. Nu suntem ipocriţi, ca ceilalţi, care l-au denigrat atunci când au simţit că a fi alături de Traian Băsescu poate reprezenta un risc electoral. Eu sunt printre puţinii politicieni care au mers în campania electorală din 2012 cu imaginea preşedintelui, tocmai pentru că sunt convins că şi în politică trebuie să ai caracter. A fi alături de cineva doar atunci când îţi convine nu este în regulă.»

A mai rămas o săptămână până la alegeri. Ce ați dori să le transmiteți românilor din străinătate?

«Înainte de toate, bineînțeles, le urez sănătate și putere; putere de muncă și putere de a rezista departe de casă. Știu că nu au plecat de prea mult bine, ci în încercarea a supraviețui, ei sau familiile rămase în România. Eu am cunoscut, de-a lungul timpului, dar și în această campanie, foarte mulți români cu povești de viață incredibile, români care au fost nevoiți să treacă prin multe greutăți fără niciun sprijin și m-am simțit, adesea, responsabil. De aceea am ales să mă implic. Am spus-o obsesiv în ultima perioadă. Nu, nu toți politicienii sunt la fel. Nu spun să mă creadă pe cuvânt, ci să verifice. Să se informeze, să analizeze ce a făcut pentru țară și pentru români fiecare partid care le cere astăzi votul. Eu, la fel ca toți colegii mei din Partidul Mișcarea Populară, nu avem nimic de ascuns și nu avem pe nimeni de protejat. Asta aș vrea să le transmit românilor: să caute, să se intereseze și să aleagă înțelept lideri care își iubesc țara și oamenii ei.»

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Român mort în accident cu scuterul la Foggia

Mihai Voicu (PNL), candidat contra birocrației. «Promit să reprezint românii din străinătate cu toată puterea și priceperea mea»