in

Interviu cu Giuliano Cazzola, deputatul rebel din PDL: „De acord cu reforma cetăţeniei”

“Fiii de imigranţi sunt italieni şi prin felul lor de a fi. Nu mai trebuie să mergem pe urmele Ligii Nordu – lui, pe o poziţie rigidă care nu aduce consens electoral. Eu nu sunt singurul care gândeşte aşa”, declară Giuliano Cazzola, deputat al Popolo delle Libertà (PdL), vicepreşedintele Comisiei de Muncă de la Cameră. Deputatul se declară de acord cu acordarea cetăţeniei fiilor de imigranţi născuţi în Italia, şi pentru că dacă părinţii lor ar putea vota, “ar vota şi pentru noi”. Interviu cu deputatul rebel din PdL.

Preşedintele Napolitano consideră că negarea cetăţeniei italiene generaţiilor secunde “este o nebunie autentică, o absurditate”. Dvs. ce credeţi?

«Sunt de acord cu şeful statului. Străinii reprezintă 8% din populaţ ia rezidentă. Sunt o componentă importantă a pieţei de muncă în special în anumite sectoare. Nu fură munca nimănui, pentru că deseori italienii refuză acele locuri de muncă. Mulţi dintre ei, aş spune majoritatea, provin din ţări care aparţin Uniunii Europene. Cetăţenia este coerentă cu o politică de integrare.»

O reformă a cetăţeniei ar trebui, aşadar, inclusă între urgen – ţele acestei legislaturi?

«Această legislatură este acum pe sfârşite, nu cred că există condiţiile pentru a pune pe ordinea de zi această problemă.»

Credeţi însă că astăzi în Parlament există destule voturi pentru a se face această reformă? În cadrul Pdl-ului există alţi parlamentari gata să se confrunte pe această temă?

«Numerele ar fi, dar e bine să facem câte un pas. Cu siguranţă nu sunt singurul care gândeşte aşa.»

Pe baza căror reguli să se dea cetăţenia fiilor de imigranţi?

«Aşa cum a spus ministrul Cancellieri, nu poate fi de ajuns naş – terea pe teritoriul italian, pentru obţinerea cetăţeniei. Sunt pentru un ius soli temperat. Moda li tăţile pot fi diverse, însă mi se pare de preferat aceea care se bazează pe timpul de rezidenţă al părinţilor.»

Ce părere aveţi despre atitudinea PdL-ului pe această temă? Şefii grupurilor PdL din Senat şi Cameră, Gasparri şi Cicchitto, resping orice ipoteză de reformă…

«Trebuie să ne eliberăm de două complexe: acela care ne face pe unii dintre noi să sperăm la recuperarea unei relaţii cu Lega şi acela care ne face să credem că să ai o poziţie rigidă (este un concept diferit de riguroasă) aduce consens electoral. Eu cred că dacă din partea noastră ar exista o atitudine mai deschisă, comunităţile care au cunoscut comunismul nu ar vota niciodată pentru partide care au comunismul în ADN-ul lor. Ar putea fi alegătorii noştri, dacă li sar recunoaşte electoratul activ.»

Aplatizarea pe poziţii leghiste în privinţa imigraţiei răspunde necesităţilor electoratului dvs.?

«Nu. Electoratul nostru este  unul moderat şi rezonabil. În special realist şi dotat cu simţ practic. Trebuie să vi se fi întâmplat să observaţi cupluri de străini cu copiii lor născuţi în Italia. Părinţii rămân străini, copiii sunt italieni şi în modul de a fi.»

Elvio Pasca

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

VIDEO/ Catrinel “Marlon” Menghia, personajul cel mai sexy la Chiambretti Night

Românii din Italia, invitaţi în ţară: „Rândunelele se întorc mereu la cuibul lor”