in

Izabela Pulpan, pe lista lui Mastella

Genoveva Izabela Pulpan, preşedinta Partidului Naţional al Străinilor din Italia (PNSI), va candida pentru obţinerea unui post ȋn Consiliul Comunal la primăria din Napoli pe listele "Udeur Popolari per il Sud", alături de Clemente Mastella, fostul ministru al Justiţiei, care candidează pentru postul de primar. Speră ca românii să ȋnţeleagă că aceste alegeri sunt o extraordinară oportunitate pentru comunitate, ȋntr-o zonă unde "e mult mai greu să faci politică".

"Nu putem fi indiferenţi faţă de viitorul nostru, ca străini"

Decizia româncei şi a partidului din care face parte (PNSI) de a susţine "Udeur Popolari per il Sud" şi pe Clemente Mastella este pentru deschiderea pe care o are faţă de politica destinată imigranţilor şi a poziţiei de centru a partidului. «Udeur este un adevărat partid de centru, nu este ȋn nicio coaliţie, ȋn nicio alianţă cu vreun partid aflat la dreapta sau stânga eşichierului politic iar cel mai important este pentru deschiderea pe care a arătat-o şi o arată acum faţă de străini. Eu, ȋn calitate de preşedinte al PNSI am fost acceptată pe listele de la Napoli, oferindu-se astfel posibilitatea tuturor străinilor cu drept de vot, dar ȋn special al românilor, să-şi aleagă reprezentantul la primăria din Napoli», ne-a declarat Izabela Pulpan.

Jurnalism şi politică

Izabela Pulpan are 34 de ani, este originară din Vaslui şi a venit ȋn Italia ȋn urmă cu cinci ani. Este căsătorită cu un cetăţean italian şi are o fetiţă. In România a fost jurnalistă la cotidianul local "Vremea nouă" din Vaslui, a cărui corespondent ȋn Italia este şi ȋn momentul de faţă, fiind acreditată de către ambasada română din Italia. De puţin timp este şi colaborator al publicaţiei "Ora", din Italia. «A fost perioada care m-a marcat foarte mult şi ȋn care am avut şansa de a avea doi dascăli nemaipomeniţi. Am devenit jurnalist la "Vremea Nouă" ȋn Vaslui şi după ce am venit ȋn Italia am rămas corespondent al lor. Colaborez şi ȋn Italia, cu Cristian Gaiţă de la "Ora". Am ȋncercat să descriu problemele cu care ne confruntăm noi, cei din comunitatea românească sau să aduc ȋn prim-plan figuri ale celor care s-au integrat ȋn sociatatea italiană.»

Politica a fost una din pasiunile ei ȋncă din România. «Am studiat ştiinţe politice ȋn cadrul şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti, secţia ştiinţe ale comunicării. Aceste studii m-au ajutat ȋn cariera de jurnalist şi ulterior ȋn Italia. Astfel, intrarea mea ȋn politică aş putea spune că era iminentă.»

Izabela a fost aleasă preşedinte al PNSI ȋn unanimitate de către membrii fondatori ai partidului. PNSI a fost ȋnfiinţat ȋn noiembrie 2010, dar prezentarea oficială s-a făcut pe 16 martie 2011 la "Centro Congressi Ramada" din Napoli.

O neȋnţelegere

Recent, Gazeta Românească a publicat un interviu cu Izabela Pulpan, ȋn care a fost prezentată ȋn calitate de preşedinte al PNSI. Atunci, românca ne-a descris şi despre activităţile asociaţionistice pe care le-a desfăşurat, declarându-se dezamăgită. "Fereşte-mă Doamne de români, că de duşmani mă feresc singură" ne-a declarat ea atunci, fapt care a declanşat o serie de proteste din partea unor cititori.

Izabela Pulpan a ţinut să facă unele precizări referitoare la acest subiect: "Am fost ȋnţeleasă greşit, pentru că mă refeream doar la contextul respectiv, ȋn niciun caz nu generalizam. Era vorba doar de acele persoane pe care le ȋntâlnisem la acea asociaţie şi care mă dezamăgiseră. Nu mi-aş permite niciodată să jignesc o ȋntreagă comunitate şi să fac o asemenea afirmaţie la adresa românilor ȋn general."

Program electoral

In privinţa programului pe care românca ȋl are pentru românii din Napoli, dar şi pentru străini ȋn general, Izabela ne-a declarat: «Pe data de 1 mai, la Napoli, ȋn Corso Garibaldi, 388, va fi o ȋntâlnire a mea şi a echipei PNSI, cu electorii străini din Napoli ȋn care voi prezenta un program deosebit. Nu aş vrea să dau acum amănuntele, va fi o adevărată surpriză, un model perfect ȋn opinia noastră, care ȋmbină perfect nevoile atât a italienilor dar şi a străinilor din Napoli.

In linii generale pot spune că grija noastră este ȋndreptată către cei cărora nu le sunt respectate drepturile, către cei nevoiţi să lucreze la negru, care nu sunt consideraţi la adevărata valoare rezultată din studii şi experienţă profesională. Munca la negru duce la eliminarea unor drepturi importante. Fără muncă legală, ca străin nu poţi avea o rezidenţă, deci ţi se ia dreptul la vot, nu poţi beneficia de o pensie, nu poţi avea demnitate şi nu eşti respectat. Unul dintre sloganele noastre este "mai piu da soli", iar cei care ne susţin trebuie să ȋnţeleagă că dacă voi reuşi să ocup un post de consilier, nu se vor simţi niciodată singuri.

Vreau să anticipez faptul că o grijă deosebită vom avea de femeile străine care muncesc la Napoli. O atenţie deosebită voi avea pentru cursurile de specialitate şi foarte important, pentru crearea unor locuinţe tranzitorii. Cunosc situaţia a zeci de femei, care lucrează ca ȋngrijitoare sau menajere şi care fiind nevoite să renunţe la locul de muncă datorită decesului persoanei care o ȋngrijeau, rămân pe străzi, fără ajutor, fără casă sau cineva care să aibă grijă de ele. Locuinţele le vor da posibilitatea ca măcar pentru câteva zile până ȋşi găsesc un nou loc de muncă, să aibă un acoperiş deasupra capului.»

Mesajul principal al Izabelei Pulpan către românii din Napoli este de a se prezenta la vot şi de a profita de o asemenea oportunitate, ȋntr-o zonă ȋn care politica se face mult mai greu decât ȋn alte zone ale Italiei. «Aş rămâne dezamăgită să constat că deşi avem o mare oportunitate, nu am ştiut să o fructificăm. Politica ȋn sud se face mult mai greu ca ȋn alte zone din Italia iar succesul meu ar avea astfel o dublă valoare. Nu putem fi indiferenţi faţă de viitorul nostru, ca străini.»

Citeste si: Partidul Strainilor din Italia, condus de o romanca

Andi Rădiu

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Beatrice- campioană la 13 ani, ȋn scaun cu rotile

Căsătoriile dintre „badante” şi bătrânii asistaţi, polemici in Italia