in

Marian Mocanu: Băsescu a rămas Preşedinte deoarece în Diaspora nu există votul telematic

„Evidenţa statistică a românilor din Europa este o necesitate la fel de importantă ca şi păstrarea dreptului de vot”, spune Marian Mocanu, preşedintele mişcării Europei per l’Italia, într-un comunicat.


Mişcarea Europeană pentru Italia ia act de rezultatul negativ al referendumului privind suspendarea din funcţie a preşedintelui României şi renunţă la ideea de a reforma dreptul de vot al românilor care trăiesc în străinătate. Acest fapt este reconfirmat de rezultatele sondajului realizat de noi între 12 şi 20 iulie 2012.

 

Dovezile palpabile din ultimele săptămâni ne-au demonstrat că românii din străinătate reprezintă un plus de energie în recâştigarea lucidităţii politice în România, atât pe plan intern, cât şi pe plan internațional, în particular european.

17.909 de români din Peninsulă au votat la referendum

Prezenţa la urne nu este legată de numărul de secţii de votare care pot fi aranjate în timp record, ci de o nouă formulă pentru a putea exercita acest drept la modul din ce in ce mai democratic. Credem că trebuie gândită serios introducerea votului prin corespondenţă, dar pentru a face acest lucru fără riscul de fraudă, trebuie realizat Registrului Consular, după modelul majorităţii statelor membre ale UE. Cu alte cuvinte, este nevoie de recensământul românilor rezidenţi în fiecare ţară a Uniunii Europene.

Milano: Mulţi români n-au ştiut de boicot (Reportaj GR)

Registrul ar trebui să conţina obligaţia conform căreia votanţii să se înregistreze cu uşurinţă şi pe lista electorală a municipiului de origine, atunci când votează în străinătate, în aşa fel încât votul să nu se poată dubla în mod fraudulos, accidental ori voit. Toţi cetăţenii români înscrişi pe listele electorale din străinătate trebuie să fie înregistraţi oficial cu adresa respectivă, pe teritoriul ţării respective, la momentul înscrierii, dar şi în perioada dintre data înscrierii şi data votului efectiv. Acest lucru ar împiedica foarte mult „turismul electoral” şi fraudarea masivă a votului.

Marian Mocanu: Referendumul e inutil, ne îndepărtăm de Europa

Municipalităţile româneşti trebuie să trimită notificări oficiale centrului de date cu baza în străinătate, prin intermediul web-mail, folosind un sistem de securitate avansat şi o procedură de calcul specială, care permite o actualizare directă a datelor, stabilind în prealabil unde va vota fiecare cetăţean înscris şi creându-se în mod automat o limitare ireversibilă asupra numelui respectiv, imediat ce şi- a exercitat unicul vot, în aşa fel încât cine încearcă să voteze a doua oară să poată fi identificat imediat în cadrul sistemului şi chiar „notat cu roşu” pentru investigaţii legale ulterioare.

Marian Mocanu: Diaspora nu trebuie să voteze la referendumul pentru suspendarea lui Băsescu

Proceduri speciale de înregistrare trebuie să vizeze, desigur, şi cetăţenii români născuţi în străinătate ori deveniţi cetăţeni români prin intermediul căsătoriei ori la cerere. Obiectivul înscrierii pe listele electorale din orice ţară de rezidenţă trebuie să fie votul unic, imposibil de dublat sau triplat, al fiecărui român.

Registrul Consular nu ar fi doar folositor în cazul exercitării dreptului de vot al românilor rezidenţi permanent sau temporar în străinătate, ci ar constitui şi un instrument valoros în cooperarea poliţienească internaţională/europeană în vederea combaterii traficului de persoane, ori în situaţia unor catastrofe naturale, pentru a ajuta românii aflaţi în dificultate pe teritorii din afara graniţelor României.

Marian Mocanu

Circolo Europei per l’Italia & Diaspora Progresista

Milano – Bruxelles, 31 iulie 2012

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

ICR, în subordinea Senatului. Patapievici demisionează

Perugia, transport gratuit la vot