in

Matteo Renzi la Bucureşti pentru a-l susţine pe Victor Ponta, laude pentru românii din Italia şi Mutu

Premierul italian, Matteo Renzi, a vizitat joi, 13 noiembrie, România, pentru a-l susţine pe Victor Ponta în campania electorală, înaintea turului doi al scrutinului prezidenţial.

„Alegeri prezidenţiale în România; competiţie strânsă între Ponta şi Iohannis; Matteo Renzi se află astăzi la Bucureşti pentru a-l susţine pe Victor Ponta, înaintea turului doi”, a titrat ieri agenţia ANSA.

„România se îndreaptă spre un rezultat strâns în turul doi al scrutinului prezidenţial, în care concurează premierul social-democrat Victor Ponta şi candidatul de centru-dreapta Klaus Iohannis.

În ultimele două zile, cei doi candidaţi s-au confruntat deja în două dezbateri televizate la diverse posturi tv şi vor avea alte două întâlniri în seara aceasta şi mâine, la încheierea campaniei electorale. Victor Ponta, care astăzi va primi susţinerea premierului italian Matteo Renzi, aflat în vizită la Bucureşti, rămâne favorit în sondajele de opinie”, a comentat ANSA.

Joi seara, Matteo Renzi s-a aflat alături de premierul român în studiourile Antenei 3, unde ar fi trebuit să aibă loc a treia confruntare televizată între Victor Ponta şi Klaus Iohannis, însă refuzată de candidatul ACL.

Matteo Renzi a făcut declaraţii la sediul PSD din Bucureşti: «Italia trebuie să se schimbe, schimbă regulile jocului şi în primul rând mentalitatea în ţara noastră. Dar nu va servi la nimic dacă nu vom reuşi să schimbăm Europa». Premierul italian reproşează Europei excesul de birocraţie: „Dacă UE se va schimba, va putea fi mai puţin legată de birocraţie şi de logica tehnicienilor şi mai aproape de exigenţele cetăţenilor”.

Pentru Victor Ponta şi România, a spus premierul italian, «orele dinaintea balotajului pentru prezidenţiale sunt decisive: următoarele trei zile vor schimba următorii ani în România şi cred că toţi împreună vom putea schimba Europa – a subliniat Renzi – eu nu sunt aici doar pentru că sunt amic al lui Victor, sunt aici pentru că eu cred că Victor Ponta poate ajuta Europa să fie mai puternică şi mai bună, trebuie să schimbăm multe lucruri împreună.”

Renzi a fost apoi prezent în platoul emisiunii „Sinteza Zilei”, unde şi-a afirmat susţinerea pentru Victor Ponta, candidat la funcţia de preşedinte al României.

Mihai Gâdea l-a rugat pe Matteo Renzi să spună care ar fi cea mai importantă întrebare pe care ar adresa-o unui candidat la prezidenţiale.

„Aş vrea să-l întreb pe preşedintele care candidează dacă îşi iubeşte ţara. Lucrul fundamental, ceea ce marchează calitatea, este pasiunea, este dragostea profundă pe care o are cineva faţă de ţara sa. Mă aflu aici pentru că sunt prieten, pentru că îl cunosc pe Victor Ponta şi cred că ar fi un mare preşedinte” a spus Matteo Renzi, conform antena3.ro.

Premierul italian a vorbit şi despre contextul în care au loc alegerile şi despre importanţa României în cadrul unor politici europene comune.

„Aveţi o mare răspundere, încercaţi să profitaţi de ea, pentru că România are nevoie de Europa şi Europa are nevoie de România.

Cred că politica nu se mai face în fiecare ţară, politica se face la nivel european. Mă aflu aici pentru că sunt prieten cu Victor, dar nu numai de asta sunt aici.

Adevărul este că aveţi o ocazie extraordinară. Aveţi o emisiune importantă pentru cetăţenii dumneavoastră. Aş putea să spun, pentru că aici nu a venit contracandidatul său, că Victor a câştigat.

Spun că fiecare vot contează şi ar trebui să-i adresaţi cele mai grele întrebări lui Victor Ponta” a mai spus Renzi.

Matteo Renzi a abordat şi subiectul românilor din Italia, despre rădăcinile fiecărui om şi experienţa dictaturii în România.

„Am cunoscut foarte mulţi români din Italia, este o comunitate foarte importantă. Am fost primar al oraşului Florenţa. Cel mai bun jucător al echipei era Mutu.

Sunt atâtea persoane care merg în Italia şi mulţi italieni care vin în România şi investesc. Cred că este important ca toţi să ne considerăm mândri de rădăcinile noastre.

Noi toţi suntem cetăţeni europeni. Au trecut câteva zile de la aniversarea căderii Zidului Berlinului. Aţi trăit o tragedie a dictaturii, ştiţi câte eforturi au trebuit făcute pentru a ieşi din acea situaţie”.

„Lucrurile de făcut în România le ştie foarte bine. Nimeni din afară nu poate să vină să vă spună ce să faceţi. Lucrurile de făcut, Victor le cunoaşte. Cred că este foarte important ca românii să aleagă viitorul preşedinte nu numai prin ce ar putea să facă în România, ci şi prin ceea ce România ar putea să facă în Europa.

Îi sugerez să facă ce ştie să facă. Sunt sigur că Victor Ponta va fi capabil să facă ţara dumneavoastră cunoscută. Atunci când unul dintre noi face ceva pentru a schimba propria ţară, sau Europa, atunci poate spune că politica este un cuvânt frumos. Şi eu mă aflu pentru asta aici” a conchis Matteo Renzi.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

A băut şi s-a aruncat în mare, român de 57 de ani mort la Voltri

Continuă exodul italienilor: 94.000 au plecat în 2013