Menu
in

Movimento 5 Stelle cucereşte Italia. Renzi: Au interpretat mai bine dorinţa de schimbare!

Mişcarea fondată de Beppe Grillo, Movimento 5 Stelle (M5S) este marele câştigător al alegerilor administrative din acest an din Italia. La balotajul de duminică, 19 iunie, Roma a fost câştigată de Virgina Raggi (foto stânga), cu 67,15 %, un scor umilitor pentru reprezentantul PD, Roberto Giachetti.

Virginia Raggi, 38 de ani, născută la Roma, a crescut în cartierul San Giovanni Appio Latino. Laureată în Jurisprudenţă la Universitatea Roma Tre, este avocat specializat în drepturi de autor, proprietate intelectuală şi noi tehnologii. Separată de soţ, are un copil de 7 ani, Matteo.

La Torino, Chiara Appendino (foto dreapta) a obţinut 54,56%, învingându-l pe unul din monştrii sacri ai PD, Piero Fassino.

Chiara Appendino, 31 ani, originară din Moncalieri, este căsătorită cu Marco, 34 ani, şi este proaspăta mămică a Sarei, născută în 19 ianuarie. Este laureată în economie internaţională la Bocconi, vorbeşte curent germană şi engleză, pasionată de excursii montane, iubitoare de fotbal (înainte de a obţine licenţa, a făcut un stage la Juventus Torino, unde apoi a lucrat timp de doi ani).

M5S a câştigat 19 primării din cele 20 în care un reprezentant al mişcării a ajuns la balotaj. Tendinţa este de urcare abruptă, în timp ce partidele clasice care au condus Italia în ultimii ani, PD şi Forza Italia, şi sateliţii lor, îşi cos rănile şi caută soluţii de supravieţuire.

Au fost şi excepţii, unde M5S nu a avut un scor bun, la Napoli a fost reconfirmat De Magistris, iar la Milano a câştigat candidatul Sala, identificat mai mult cu Expo decât cu PD. Bologna a rămas fortăreaţa centrului stânga, cu Merola reconfirmat cu 54,5%, în faţa candidatului Lega Nord.

Cert este că pentru PD şi Matteo Renzi, rezultatele au fost catastrofale. Beppe Grillo a anunţat semnificaţiile acestei victorii: „Suntem gata să guvernăm Italia”.

Virginia Raggi, 37 ani, avocat, este prima femeie ajunsă la conducerea Primăriei Romei. Va avea o misiune puţin spus grea. Cu o datorie de peste 13 miliarde de euro, cu probabila ostilitate a Guvernului condus de Matteo Renzi, Raggi nu va avea viaţă uşoară. Victoria electorală a fost cel mai uşor pas. Urmează echilibrarea bugetelor societăţilor publice de transport, apă, curent, gunoi, grevate de debite uriaşe şi încărcate cu personal public mult peste necesităţi.

Matteo Renzi a recunoscut fără ocolişuri înfrângerea: „A fost un vot local, dar în partid va trebui să discutăm de rezultate. A câştigat cine a ştiut să interpreteze dorinţa de schimbare„.

Sorin Cehan
s.cehan@ziarulromanesc.net

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version