in

Partidul Maiei Sandu a câștigat alegerile parlamentare, în diaspora a obținut peste 85%. AUR nu a atins nici măcar pragul electoral

Pentru prima oară, un partid de dreapta reușește să obțină majoritatea în Parlamentul Republicii Moldova. Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) fondat de Maia Sandu, a câștigat alegerile parlamentare anticipate din Republica Moldova, cu peste 50% din voturi, după numărarea a 99% din buletine, fiind urmat de Blocul Comuniștilor și Socialiștilor care se apropie de 30%.

Scorul este unul suficient pentru ca, după redistribuire, PAS să obțină singur majoritatea și să formeze guvernul pentru a pune în aplicare reformele pe care le-a promis.

Puțin peste 48% dintre alegători au votat duminică, cifră în ușoară scădere față de scrutinul legislativ din 2019, însă diaspora a votat în număr mare, peste 200.000 de oameni ieșind la urne.

După procesarea a 99% dintre procesele verbale, partidul fondat de Maia Sandu, PAS, a ajuns la 52,49%. În Diaspora, după procesarea a 92% din voturi, PAS are 85,93%. Asta înseamnă că PAS a obținut majoritatea și poate forma singur Guvernul de la Chișinău, fără să depindă de nicio coaliție.

În afară de PAS, sinugurele partide care mai intră în Parlament sunt BECS (Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor – Voronin și Dodon) cu 27,38% și partidul ȘOR – 5,78% (al fostului primar al Orheiului, Ilan Şor, care reprezintă interesele populaţiei rusofone).

AUR, PPDA și partidul lui Renato Usatîi rămân în afara Parlamentului după ce nu au atins pragul electoral.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Ministrul Stelian Ion critică autoritățile de la Roma: Unii infractori români beneficiază de legea mai favorabilă din Italia

politia de frontiera1

Aglomeraţie în vămi, zeci de mii de români din străinătate se întorc în ţară