in

Politicieni din Italia, solidari cu cel care l-a împușcat pe român: « Nicio milă pentru hoțul mort». Tosi: «Dorm cu pistolul pe noptieră»

Un hoț român de 33 de ani, membru al unei bande, a fost împușcat mortal în timpul unei spargeri într-un restaurant lângă Lodi. A fost ucis de proprietarul restaurantului, Mario Cattaneo, 67 de ani, anchetat acum pentru omor voluntar. Unii politicieni s-au grăbit să exploateze cazul


Detalii despre acest caz:

Spargere într-un bar de lângă Lodi, român ucis de proprietar: «Lupta cu hoțul a fost dură»


Nu doar rezidenții din localitate s-au alăturat familiei patronului restaurantului, alături de preotul paroh Franco Bertolotti și primarul Giorgio Marazzina (PD).

Politicienii s-au repezit să exploateze cazul.

Secretarul Lega Nord, Matteo Salvini, nu a ezitat să-și arate susținerea față de patronul restaurantului. «Parlamentul să aprobe imediat propunerea Lega Nord privind legitima apărare – a spus Salvini. Un mort e mereu o veste rea, dar dacă în loc să fure s-ar fi dus să lucreze, acel tip ar fi fost viu astăzi. Eu sunt de partea proprietarului restaurantului, eu sunt de partea celor care se apără!».

Același concept a fost exprimat de președintele partidului Fratelli d’Italia, Giorgia Meloni: «Am spus-o și o repet: pentru Fratelli d’Italia apărarea este întotdeauna legitimă și dacă intri pe proprietatea mea pentru a fura, în cel mai bun caz, eu am dreptul să mă apăr».

Chestiunea legitimei apărări (și a excesului acesteia) a devenit de mai multe ori temă politică centrală în ultimii ani, în special după cazurile cele mai discutate, în care mai mulți bandiți au fost uciși de victimele spargerilor: de la cel al benzinarului venet Graziano Stacchio la cel al lui Francesco Sicignano din Vaprio D’Adda (provincia Milano) și al bijutierului Rodolfo Corazzo din Rodano, al cărui dosar a fost apoi clasat de procuratură.

Și de aici pornește consilierul regional din Lombardia Viviana Beccalossi (Fratelli d’Italia) care spune că trebuie să se aplice «fără amânare ”modelul Corazzo”: justiția să-și urmeze cu rapiditate cursul și să claseze cazul, cu motivarea de legitimă apărare». Potrivit acesteia, nu trebuie să existe «nicio milă pentru hoțul mort».

Berlusconi: dreptul la apărare

Privind acest subiect a luat poziție și liderul Forza Italia, Silvio Berlusconi: «Tragedii precum cea din Lodi sunt o înfrângere pentru toți. Înainte de toate pentru stat care nu este în stare să-și desfășoară prima sa funcțiune: de apărare a vieții, a siguranței și proprietății cetățenilor. Când o persoană este constrânsă să se apere de una singură, ar fi absurd să fie urmărită penal pentru asta. Responsabilitatea pentru această moarte nu este cu siguranță a celui care s-a apărat, este înainte de toate a celor care au agresat proprietatea unei persoane, și apoi a statului care nu a știut să împiedice acest lucru».

«Toate acestea – adaugă Berlusconi – fac și mai necesar să se aprobe propunerile noastre, despre care vorbim tocmai aceste zile la Security Days, eveniment pe care l-am organizat în întreaga Italie privind legitima apărare și potențarea forțelor de ordine. Cu siguranță nu vrem un sistem în care să ne facem dreptate de unii singuri, este contrarul statului liberal, însă dreptul pentru propria apărare, a celor dragi și a bunurilor este un drept natural al omului. Forza Italia vrea să treacă de la legitima apărare la dreptul de apărare».

Șeful grupului PD în comisia Justiție, Walter Verini, răspunde: ”O tragedie ce trebuie tratată fără a se trage folose, fără a se alimenta cele mai rele instincte, cum fac Salvinii și amicii săi. Legitima apărare este garantată în această țară. Nu întâmplător recent tribunalele au achitat persoane care au reacționat și ucis jefuitorii care, pe timpul nopții, amenințau familii violând intimitatea locuințelor lor». «Ceea ce se poate face – încheie exponentul democrat – este să se consolideze protecțiile pentru cel care reacționează, fiind înspăimântat, îngrozit, pentru că simte pericol pentru sine și familie. Ceea ce nu trebuie să fie permis este să se instrumentalizeze tragediile, să se invite cetățenii să se înarmeze, cu riscul unor evoluții dramatice pe care alte țări le-au cunoscut deja și pe care încearcă să le frâneze».

Tosi: «Dorm cu pistolul pe noptieră»

«Acasă am gratii la ferestre și uși, există alarmă, dorm cu un pistol pe noptieră. Fără legi adecvate trebuie să-mi apăr familia», scrie pe Twitter Flavio Tosi, primarul din Verona și secretar al Fare!, referindu-se la faptele recente din Lodi, unde proprietarul unui restaurant a tras și ucis un hoț pe timpul unei tentative de furt.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Spargere într-un bar de lângă Lodi, român ucis de proprietar: «Lupta cu hoțul a fost dură»

Jurnalistul Giuseppe Cruciani: Iată de ce e corect să împuști hoțul