in

PSD recunoaște: Românii din diaspora au contribuit în mod decisiv la dezvoltarea ţării

”Încurajarea reîntoarcerii românilor în ţară, o strategie primordială a Guvernului 
Guvernul şi majoritatea parlamentară PSD susţin în mod categoric reîntoarcerea românilor plecaţi în străinătate înapoi acasă, aceasta fiind principala strategie pe termen scurt şi mediu a Ministerului pentru Românii de Pretutindeni (MRP).

Unul dintre punctele esenţiale ale acestui deziderat naţional este campania „Informare acasă! Siguranţă în lume”, aflată în plină desfăşurare în toată ţara. În acest program sunt angrenate nu mai puţin de şapte ministere, fiecare dintre acestea contribuind cu planuri pragmatice privind reîntoarcerea cetăţenilor români în ţară.

Faptul că românii din diaspora au contribuit în mod decisiv la dezvoltarea din ultima vreme a ţării şi la bunăstarea rudelor lor, prin sumele de bani trimise acasă, este o realitate de necontestat. Această contribuţie financiară nu poate însă compensa lipsa acută a forţei de muncă din ţară, fapt ce justifică eforturile guvernamentale de a-i determina pe românii plecaţi să revină acasă.

Din nefericire, datele statistice arată că fenomenul migraţiei românilor spre străinătate continuă să se manifeste. Fie că sunt în căutarea unui loc de muncă, fie pentru studii, mulţi români, cu precădere tineri, părăsesc ţara şi adâncesc criza locurilor de muncă din economia românească, mai ales în ceea ce priveşte specialiştii în diverse domenii, de la IT la construcţii.

În aceste condiţii, campania de informare a Guvernului şi-a propus, dincolo de încurajarea revenirii acasă, să informeze corespunzător cetăţenii români care totuşi aleg străinătatea, asupra riscurilor şi pericolelor existente. Din experienţa ultimilor ani, rezultă că românii care pleacă ignoră să îşi anunţe prezenţa la ambasadele sau consulatele noastre din ţările respective, astfel încât autorităţile române din străinătate sunt puse în dificultate în cazurile în care compatrioţii noştri au probleme.

Campania „Informare acasă! Siguranţă în lume” îşi mai propune să informeze corect şi complet potenţialii migranţi români referitor la drepturile pe care le au în statele membre ale Uniunii Europene. Este extrem de important ca, înainte de a pleca în străinătate, românii să solicite un contract de muncă redactat şi în limba română pe cheltuiala angajatorului şi să îl citească cu atenţie înainte de semnare.

Totodată, cei care vor să plece trebuie să fie atenţi să nu dea paşapoartele şi actele de identitate altor persoane, să se informeze la numărul de telefon gratuit pus la dispoziţie de autorităţile române şi, tot pentru siguranţa lor, să dispună permanent de cel puţin un număr de telefon la care să poate apela în caz de urgenţă sau pentru a semnala eventuale abuzuri la care ar putea fi supuşi.

În consecinţă, recomandarea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni pentru românii ajunşi în diverse ţări ale lumii este să anunţe ambasada română despre prezenţa lor, deoarece este vital ca statul să poată lua măsurile necesare în caz de nevoie.

Consider că este foarte important ca românii aflaţi în acest moment în afara graniţelor ţării să încerce să se informeze asupra beneficiilor pe care le-ar putea primi în cazul în care se reîntorc acasă. Din nefericire, mulţi dintre ei nu cunosc măsurile stimulative luate de Guvern în ultima perioadă, pentru a-i determina să revină acasă şi să construiască aici viitorul copiilor lor.

Există o serie de stimulente pentru cei care se vor reîntoarce, de la sprijin financiar pentru înfiinţarea de noi afaceri, la acordarea de credite cu dobândă 0, astfel încât procesul de revenire şi readaptare să fie cât mai simplu şi accesibil tuturor.”

Bilanț la zece ani de la aderarea României la UE: aproape 4 milioane de români au emigrat, peste 52 miliarde de euro trimiși în țară

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Meleşcanu: Dacă pleacă românii, sistemul de sănătate britanic se prăbușește

Voghera, fetiță română de 12 ani cade de la balcon și moare. Era singură acasă