in

„Italia dei Valori” Genova cere simplificarea procedurii de înscriere pe listele electorale

Coordonatorul regional din Liguria al Italia dei Valori (Idv), Giovanni Paladini, a afirmat că este nevoie de simplificarea procedurii de înscriere pe listele electorale.

Românii trebuie să se înscrie pe listele electorale până pe data de 27 martie

"Cetăţenii Uniunii Europene rezidenţi în Italia – explică deputatul Paladini – se bucură de electorat activ şi pasiv în localităţile de rezidenţă, pot aşadar să voteze şi să candideze la Consiliul local şi municipal. Pentru a o face, trebuie să ceară înscrierea pe o listă electorală specială, aşa-numită "suplimentară", prezentând o cerere la Biroul electoral din localitatea de rezidenţă. Adică cetăţenii sunt cei care trebuie să se ocupe de înscriere şi foarte des, şi din cauza slabei informări în această privinţă, se crează situaţii neplăcute sau de renunţare la exercitarea dreptului de vot. Ar fi oportun să se introducă conceptul de actualizare automată a listelor electorale, aşa cum se întâmplă pentru toţi cetăţenii italieni, astfel încât să se simplifice şi să se faciliteze exercitarea dreptului de vot. Ar fi de ajuns, de exemplu, ca în urma obţinerii rezidenţei Primăria să ia în mod automat măsura înscrierii cetăţeanului comunitar pe lista specială suplimentară şi să elibereze în acelaşi timp Cartea de identitate italiană şi legitimaţia electorală.

În urma unei întâlniri cu Asociaţia Europei per l'Italia, de mai mult timp angajată în această bătălie, a ieşit la iveală o situaţie destul de complexă care necesită o intervenţie legislativă care să poată simplifica întregul proces. În aceşti termeni voi sprijini toate propunerile care vizează soluţionarea acestei probleme, care în niciun caz nu se poate neglija".

Citește și:

Exclusiv GR/ Iată propunerea de lege cu privire la înscrierea automată pe listele electorale

Cittadini Ue. “Basta domande in Comune, diritto di voto sia automatico”

Înscrierea automată a comunitarilor pe liste, proiectul lui Mocanu în Parlament

Marian Mocanu: "Români pe lista lui Flavio Tosi"

Il Giornale, contra lui Marian Mocanu

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Paştele în Grecia: tradiţii religioase şi delicii culinare

ANSA: Record de turişti italieni în România