in

Reprezentarea corectă în Parlament a românilor din străinătate, proiect de lege al deputatului PNL de diaspora Valentin Făgărășian

Deputatul PNL Valentin Făgărășian, ales în circumscripția nr.43 din diaspora a înaintat un memoriu prin care cere discutarea și modificare unei legi care delimitează reprezentativitatea pentru românii din diaspora în Parlamentul României. Deputatul cere ca numărul deputaților și senatorilor aleși în afara țării să fie de 4 senatori și 10 deputați, criteriul fiind măcar numărul românilor cu pașaport CRDS, adică cu reședința definitivă în străinătate.

”Am avut o discuție cu președintele partidului, Ludovic Orban care a apreciat ideea de reprezentare corecta a cetățenilor români din afara granițelor. Mi-a cerut sa o transform într-un proiect de lege.”, ne-a declarat Făgărășian.

Legea 208/2015 este cea care prevede normele de reprezentare ale cetățenilor, conform “principiului reprezentării proporționale” (art 1). Art 2 și 3 detaliază aplicarea acestui principiu, stabilind, art 2, ca norma de reprezentare pentru alegerea Camerei Deputaților este de un deputat la 73.000 de locuitori, iar în art 3 ca norma de reprezentare pentru alegerea Senatului este de un senator la 168.000 de locuitori., scrie deputatul în motivele cererii de modificare a legii.

Totodată, Valentin Făgărășianu delimitează cadrul legal al propunerii:

”Numărul locuitorilor care se iau în calcul este stabilit de art. 4 conform populației după domiciliu, raportat de Institutul Național de Statistică la data de 1 ianuarie a anului precedent anului în care au loc alegeri la termen. Articolul cinci aduce precizări suplimentare și stabilește ca o circumscripție nu poate avea mai puțin de doi senatori și patru deputați. Problema legislativa principala, ușor de rezolvat, o găsim în articolul 6 al legii, care stipulează ca numărul de mandate sunt prevăzute în anexa 1, parte integranta a legii.

În aceasta anexa circumscripția 43, Diaspora, apare cu numărul minim de parlamentari, fără ca acest număr să respecte art 2 si art 3 din aceeași lege. Calculul se poate face, în mod corect, considerând că locuitori ai acestei circumscripții, cetățenii romani care dețin ca act de identitate un pașaport CRDS. În acest moment numărul acestora este în jur de 700 000. În aceste condiții, reprezentarea corecta este, conform legii, de 4 senatori și 10 deputați.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Era alcoolist și dormea pe străzi în Italia, astăzi Adrian este angajat la o casă de modă pentru persoane fără adăpost

Nebunie la Capua, un român a furat o mașină, a dat peste un paznic, apoi a ciocnit mașina carabinierilor