in

Scandalul “Romanian party” la Prato, Stănăşel apără comunitatea

Ştefan Stănăşel, întreprinzător român din Prato, responsabil pentru comunitatea românească în cadrul regiunii Toscana, a reacţionat la atacurile leghiştilor printr-un comunicat de presă. Stănăşel spune că filiala locală Lega Nord numără puţini membri, iar atacurile adresate comunităţii româneşti sunt gratuite.

“Lega Nord nu a pierdut nici de această dată ocazia de a ataca o comunitate străină din Prato, de data aceasta fiind vorba despre comunitatea românească, invocând faptul că nu mai sunt stăpâni acasă la ei. Cazul de faţă, deloc spectaculos, devine un mare scandal pentru ei şi constatăm cu toţii că o banalitate se transformă într-un caz de rasism. Am luat legătura cu reprezentantul provincial Lega Nord – Prato şi l-am avertizat că a plecat spre redacţii comunicatul de presa din partea Comunităţii românilor din Prato. I-am spus, printre altele, că este ultima dată când îi mai raspund confidenţial la atacurile din presă locală, chiar dacă îi consider o “mână de oameni” şi ceea ce doresc ei este doar o invitaţie la ură pe un fond de criză socială.”

Ştefan Stănăşel recunoaşte că mesajul de pe afiş a fost o “greşeală de exprimare”, dar nimeni nu poate acuza comunitatea de rasism. “Revenind la fapte, în localurile deschise public nu se poate interzice intrarea pe bază de naţionalitate, în Italia fiind interzis de lege. Nu ştiu de ce nu se interesează prietenii de la Lega Nord, despre localurile în care de multe ori sunt pur şi simplu interzişi cetăţeni străini, chiar cu documente în regulă în Italia.”

"Ruşine să vă fie, domnilor de la Lega!"

În Prato sunt circa 4200 români rezidenţi, care sunt consideraţi de administraţia locală “o comunitate model”, spune Ştefan Stănăşel. “La fel în provincie şi chiar în regiunea Toscana. Păcat de intervenţiile cu caracter violent al acestei formaţiuni politice, ce pot duce doar la acte discriminatorii. Comunitatea românilor di Prato nu va răspunde la ură cu ură. Considerăm o greşeală de exprimare a organizatorilor în ceea ce priveşte exclusivitatea dar considerăm o gravă acuzaţie din partea politicienilor de la Lega Nord care s-au “aruncat” ca vulturii asupra noastră. Ruşine să vă fie, domnilor de la Lega! Am spus-o şi la intervenţia mea de la postul de televiziune ToscanaTv, cred că mesajul de data asta a ajuns.”

"Evenimentul nu ne reprezintă"

Imediat după comunicatul Lega Nord, Ştefan Stănăşel s-a delimitat public, în calitate de reprezentant al comunităţii româneşti şi de pratez, de “societatea din Viareggio care a organizat la Prato serata, şi de mesajul comunicat de Lega Nord. Acest eveniment nu ne reprezintă”, a declarat Stănăşel pe Facebook.

Un consilier de la primăria din Prato, Giorgio Silli (PdL- Foto), a emis un comunicat în care se declară de acord: «Am fost contactat de Ştefan Stănăşel, în rolul său de referent al comunităţii româneşti şi împărtăşesc în totalitate punctul său de vedere, atunci când susţine, ca reprezentant al comunităţii româneşti şi ca pratez, vorbind în numele concetăţenilor săi, că ia distanţă de societatea din Viareggio care a organizat la Prato petrecerea la care ar fi fost invitaţi “numai români”. Acest eveniment nu-i reprezintă şi, în ceea ce mă priveşte, în trecut orice iniţiativă organizată de comunitatea românească şi de Stănăşel întotdeauna a avut parte de o deschidere totală în privinţa tuturor.»

A.R.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Politicienii apelează la artişti. Un actor, consilierul lui Răzvan Ungureanu

Furt de cupru la baza NATO din Sicilia, trei români după gratii