in

Stolojan: ”E o brambureală totală, nimeni nu poate spune cu certitudine care este numărul românilor plecaţi la muncă în străinătate”

Eurodeputatul Theodor Stolojan a declarat, vineri, că în statisticile privind populaţia României este „o brambureală totală” şi că toate cifrele statistice raportate de autorităţile române, inclusiv cele privind şomajul şi numărul de salariaţi, „trebuie privite cu multă prudenţă”, anunță Mediafax.

Prezent la Piteşti, unde a participat la o dezbatere pe tema contribuţiei Parlamentului European la accesul pe piaţa forţei de muncă, eurodeputatul Theodor Stolojan a afirmat că nimeni nu poate spune cu certitudine care este numărul românilor plecaţi la muncă în străinătate şi că, după datele oficiale puse la dispoziţie de autorităţile din Italia şi Spania, în fiecare dintre aceste ţări ar lucra aproape un milion de români, la care se adaugă alţi aproximativ un milion în alte state.

De asemenea, Stolojan a spus că datele oficiale făcute publice după cel mai recent recensământ arată că aproximativ 700.000 de români ar fi plecaţi din ţară pentru perioade mai mari de 12 luni. În acest context, europarlamentarul PDL a spus că „e o brambureală totală” în statisticile realizate de autorităţile române şi că toate statisticile legate de indicatori demografici în România trebuie privite „cu multă prudenţă”.

„E o brambureală totală în ce priveşte statistica populaţiei din România. Noi nu ştim. Ne anunţă Spania, ne anunţă Italia că au oficial în jur de aproape un milion de români, în timp ce în statistica noastră de după recensământ apar numai 700.000 plecaţi mai mult de 12 luni.

De aceea vreau să vă spun că toate cifrele raportate de statistica oficială română vizavi de numărul salariaţilor, vizavi de numărul şomerilor, vizavi de orice indicator demografic din România trebuie privit cu multă prudenţă, pentru că nimeni nu stăpâneşte acest fenomen vizavi de românii plecaţi la muncă în străinătate o perioadă mai mare sau mai mică de timp”, a afirmat Theodor Stolojan.

Acesta a catalogat tendinţele demografice din România drept „îngrijorătoare”, arătând că oferta de pe piaţa muncii este legată de acest tendinţe şi că, dacă actualele tendinţe demografice se vor menţine şi în deceniile următoare, România va fi nevoită să aducă forţă de muncă din alte ţări.

„Este deja o certitudine pentru România că dacă actualul trend demografic continuă – sunt prognoze, după cum ştiţi, că în jurul anului 2050 – 2060 România va ajunge undeva la o populaţie de 14 milioane (..) – atunci România va trebui să facă ceea ce fac şi alte ţări dezvoltate, să apeleze la forţă de muncă care să vină în România din alte ţări. Sper să nu ajungem acolo”, a mai spus Stolojan.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Vasile Bob, „catalizatorul” Mişcării Populare în Italia: ”Avem grupuri formate în toate zonele importante”

Monica Petrică, întreprinzătorul român al anului 2013 în Italia