in

Votul electronic supus dezbaterii la Bruxelles. Europarlamentar român: ”Am avut șansa azi să particip la o simulare”

Europarlamentarul Cătălin Ivan a inițiat o dezbatere pe tema votului electronic, alături de dezvoltatori de software și tehnologie în Parlamentul European. ”Blockchain ar putea fi una dintre soluțiile care ne ajută să ne exprimăm opțiunea politică. Am avut șansa azi să particip la o simulare de vot și am văzut cât de simplu este să votezi de la distanță”, declară Cătălin Ivan.

”Cred că tehnologia în orice formă a devenit esențială în zilele noastre. Votul electronic este o opțiune absolut necesară pentru românii din diasporă. Voi face toate demersurile și în țară pentru a implementa votul electronic, ca o variantă complementară votului la urne. Independent de calculele electorale ale unora sau altora, accesul la vot trebuie facilitat.

În Europa, Estonia este una dintre țările care a implementat integral votul electronic. În 2007 doar 5% din populație a optat pentru această variantă de votare, dar la alegerile parlamentare din 2015, procentul alegătorilor pentru e-voting a crescut la 30,5%. Restul țărilor dezvoltate din Europa l-au folosit fie in programe pilot, ca Italia și Marea Britanie, sau doar în anumite zone geografice cum este modelul Franței.

Scrutinul din noiembrie 2014 organizat pentru alegerile prezidențiale a provocat un val de nemulțumiri în rândul românilor din diasporă. După zeci de ore de stat la coada la secții de votare în număr redus, zeci de români din străinătate au depus plângeri la Parchetul General reclamând că au fost impiedicați să voteze.

”În multe dintre întâlnirile pe care le-am avut cu reprezentanții românilor din Diaspora, votul electronic s-a numărat printre problemele semnalate de ei. Secțiile de votare din străinătate sunt puține și distanțele mari ce trebuie parcurse îi descurajează pe foarte mulți. Votul electronic poate fi o soluție. Am organizat o masă rotundă la Parlamentul European tocmai pentru a vedea avantajele și dezavantajele folosirii tehnologiei blockchain în procesul de votare”, explică europarlamentarul Catalin Ivan.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Noi detalii în cazul româncei ținută prizonieră: ”Îi spărgea capul şi i-l cosea cu nailon de undiţă”. STATUL ROMÂN INTERVINE!

Bătrână fără adăpost din România, desfigurată de patru tineri fasciști la Madrid