in

Votul românilor din diaspora/ Baconschi: “Proiectul MAE va fi asumat de Guvern”

“Din trei milioane de români din străinătate, au votat doar 5 %”– a declarat ministrul de Externe Teodor Baconschi, care a precizat ieri, 31 august,  că “Proiectul Ministerului Afacerilor Externe privind votul prin corespondenţă este cel care va fi asumat de Guvern şi trimis la Parlament”.

Potrivit Mediafax, ministrul a clarificat chestiunea suprapunerii dintre proiectul demarat de MAE şi cel înaintat de un grup de parlamentari PDL, proiect aprobat tacit în Senat , care ar fi urmat să fie comasat cu cel MAE: "Acum se discută în coaliţie, în pachet, o nouă lege electorală şi legea votului prin corespondenţă. Proiectul MAE va fi asumat de Guvern şi trimis la Parlament. Deci, a existat o suprapunere care va înceta . Proiectul formulat de MAE va fi cel care va intra la dezbatere finală în Parlament".

“MAE furnizează infrastructura”

     Ministrul a făcut referire la votul prin corespondenţă şi în discursul rostit în faţa ambasadorilor reuniţi la Bucureşti.
     "MAE furnizează o parte din infrastructura instituţională care permite cetăţenilor români aflaţi în afara ţării să ia parte la regimul democratic de acasă. Este firesc aşadar ca ministerul să fie principalul promotor al proiectului de lege referitor la votul prin corespondenţă ca metodă alternativă a votului in persona", le-a spus Baconschi ambasadorilor.

Din trei milioane de români, au votat doar 5%

     "Este firesc să căutăm să facilităm exercitarea drepturilor politice pentru cei aproape trei milioane de cetăţeni români care se află în străinătate, dintre care doar 5% au votat la ultimele alegeri, aşa cum este firesc, să dorim să eliberăm exerciţiul drepturilor politice de constrângeri determinate de locul de rezidenţă sau de capacităţile instituţionale fatalmente limitate ale statului român", a mai spus Baconschi.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Roma/ Tonitza, Tuculescu, Ressu şi alţi pictori români- expoziţie la Vittoriano. Inaugurarea pe 2 septembrie

Lună neagră pe şosele: zece români morţi în Italia în accidente rutiere în luna august