in

William Brînză: „În diaspora este nevoie de 30 de parlamentari”

Preşedintele PDL diaspora, William Brînză, vrea ca în viitorul parlament, numărul parlamentarilor care îi vor reprezenta pe românii din străinătate să fie de cinci ori mai mare decât acum.

Potrivit lui William Brînză, citat de Evenimentul Zilei, majoritatea candidaţilor în colegiiile diasporei la viitoarele alegeri trebuie să provină din rândul românilor care locuiesc în străinătate şi să aibă cel puţin cinci ani de rezidenţă în colegiul în care candidează.

“Avem români valoroşi care conduc instituţii reprezentative în străinătate sau fac cinste României prin diversele lor activităţi şi ei trebuie să facă parte din legislativul României în perioada 2012 – 2016″, a declarat Brînză.

Colegiile electorale vor fi redesenate, anul viitor, în funcţie de rezultatul recensământului realizat de Institul Naţional de Statistică (INS) în luna octombrie. Pentru că foarte mulţi români au plecat în străinătate, în anumite zone din România numărul colegiilor va fi redus, şi implicit al parlamentarilor. Românii cu dublă cetăţenie şi rezidenţii care lucrează în străinătate de minim 12 luni şi nu intenţionează să se întoarcă nu vor mai fi luaţi în calcul la alcătuirea listelor electorale, acesta fiind principalul motiv pentru care William Brînză a propus ca în viitorul legislativ numărul parlamentarilor pentru diaspora să fie mai mare.

În Spania sunt 867.000 de rezidenţi români, iar în Italia 1.111.000. “Am discutat, în acest sfârşit de an, cu colegii de partid, cu cei din opoziţie şi i-am trimis datele referitoare la românii din străinătate şi premierului Emil Boc, pentru ca împreună să ajungem la concluzia că nu putem ignora numărul românilor, Constituţia şi nu le putem călca în picioare dorinţa acestora de a fi reprezentanţi”, a spus William Brînză.

Preşedintele PDL Diaspora a subliniat, din nou, necesitatea înfiinţării unui minister al Diasporei, din care să facă parte specialişti care au trăit în diaspora, numai așa putând fi rezolvate problemele cu care se confruntă românii din străinătate.

Românii din diaspora sunt acum reprezentaţi de şase parlamentari: patru deputaţi – William Brînză şi Mircea Lubanovici ( PDL), Tudor Panţîru (PSD+PC) şi Koto Iosif (UDMR) – şi doi senatori – Viorel Badea (PDL) şi Raymond Luca (PNL).

Scrutinul din 2008 s-a desfăşurat în patru colegii din diaspora pentru Camerei Deputaţilor (Europa de Vest, Europa de Est – Asia, SUA-Canada şi Africa) şi două pentru Senat (colegiile Europa-Asia şi Statele Unite).

Pentru cele şase mandate de parlamentar, s-au înscris în competiţia electorală 38 de candidaţi.

William Brînză comparat cu un zeu al diasporei: “Armonia românilor de peste graniţe este capodopera lui”

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Românii, pe primul loc la accidentele de muncă ale străinilor în Lazio

Liberalii anunţă înfiinţarea PNL Diaspora. În Italia există deja două filiale!