in

Actori cu origini româneşti care au făcut istorie la Hollywood, adevărate legende în Cetatea Filmului

Cinematografia română a cunoscut în ultimii ani o dezvoltare fără precedent, graţie noului val de regizori. Filmele lor au cucerit premii la cele mai importante festivaluri europene: Cannes, Berlin sau Veneţia. Oscarul rămâne, cel puţin până acum, doar un vis.

Există însă actori cu origini româneşti la Hollywood care au pus mâna pe mult râvnita statuetă sau s-au aflat pe afişele multor filme importante, fiind adevărate legende în Cetatea Filmului, scrie activenews.ro.

Dustin Hoffman este unul dintre cei mai cunoscuţi actori din lume. Rolurile din Rain Man şi Kramer vs. Kramer i-au adus premiul Oscar. Hoffman s-a născut la 8 august 1937, în Los Angeles dintr-o mamă româncă şi un tată ucrainean.

Jean Negulesco este un cunoscut regizor şi scenarist de la Hollywood. S-a născut la Craiova şi este singurul regizor român nominalizat la Premiile Oscar. Şi-a căpătat faima cu filme ca Titanic, Cum să te măriţi cu un milionar, Daddy Long Legs sau Jessica. A lucrat cu nume urişe: Maurice Chevalier, Angie Dickinson, Fred Astaire, Marilyn Monroe, Lauren Bacall sau Joan Crawford. Are o stea pe celebrul Hollywood Walk of Fame.

Lauren Bacall a fost una dintre cele mai frumoase actriţe din istoria Hollywood-ului. Lauren s-a născut la 16 septembrie 1924 în New York într-o familie de emigranţi evrei. Mama ei, Natalie Weinstein, era născută în România şi se numea, de fapt, Bacalu. Actriţa a fost căsătorită cu actorul Humphrey Bogart şi a fost nominalizată la premiul Oscar în 1997 pentru rolul secundar din The Mirror Has Two Faces. În 2010 a primit Oscarul pentru întreaga activitate. Un lucru mai puţin ştiut este că Lauren era verişoară a lui Shimon Peres, al nouălea preşedinte al Israelului.

Natalie Portman este o altă actriţâ cu origini româneşti. Bunica actriţei a trăit pe teritoriul Basarabiei, în perioada interbelică. Despre aceasta Natalie a vorbit într-un interviu acordat revistei americane Rolling Stone în care povesteşte cu mândrie despre bunica ei specială care a trăit în România (Basarabia a fost parte componentă a României între 1918–1940), spunând că a fost spioană pentru serviciile secrete britanice în cel de-al doilea război mondial şi a călătorit foarte mult în Europa. Printre cele mai cunoscute filme în care a jucat Natalie Portman se află Closer, Războiul Stelelor – Răzbunarea lui Sith, Cold Mountain sau V de la Vendetta.

Nadia Gray, pe numele ei adevărat Nadia Kujnir-Herescu, a făcut carieră jucând alături de Frank Sinatra, Peter Sellers sau Marcello Mastroianni, apărând în peste 70 de filme. A jucat în filmul La Dolce Vita si este mama vitregă a Lindey Gray (Sue Ellen din Dallas). Nadia Gray Herescu s-a născut la 23 noiembrie 1923 în Bucureşti, din părinţi basarabeni. S-a căsătorit cu prinţul Constantin „Bâzu” Cantacuzino, aviator în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Împreună cu acesta, a părăsit România la sfârşitul anilor ’40, la instaurarea comunismului, şi s-a refugiat la Paris.

Edward G. Robinson este considerat unul dintre cei mai mari actori ai secolului XX de către Institutul de Film American. Edward Goldenberg Robinson s-a născut în 1893 la Bucureşti, într-o familie de evrei români. În 1903 familia lui a emigrat în SUA. A devenit cunoscut pentru rolurile de gangster din filme precum Little Cesar sau Key Largo. Robinson este singurul actor de origine română care se regăseşte pe exclusivista listă a celor care au câştigat Oscarul. Chiar dacă nu a fost niciodată nominalizat pentru marele premiu al Academiei Americane de Film, românul a câştigat Oscarul post-mortem pentru întreaga carieră, la numai două luni după ce a încetat din viaţă.

Harvey Keitel este cunoscut pentru rolurile din filme precum Crimele din Mica Italie, Şoferul de taxi, Thelma şi Louise sau Pulp Fiction. Harvey Keitel s-a născut în 1939, la New York, în familia unor emigranţi din Polonia şi România. Mama sa, Miriam, este născută lângă Brăila.

Julianna Margulies, născută în 8 iunie 1966 la New York, are rădăcini româneşti. S-a remarcat după apariţia în serialul Spitalul de urgenţă. Bunicii din partea mamei s-au născut în România, de unde au emigrat în Statele Unite ale Americii. Julianna a fost recompensată cu un Glob de Aur pentru rolul din serialul Spitalul de Urgenţă şi cu un premiu Emmy pentru cel din Soţia perfectă.

Născut în 1983, Sebastian Stan este un actor american de origine românǎ. El a părăsit România la vârsta de opt ani, alături de mama sa, de profesie pianistă, pentru a se muta la Viena şi ulterior la New York. A devenit celebru datoritǎ rolurilor Jack Benjamin din drama „Kings” şi Carter Baizen din „Gossip Girls”. A mai avut apariţii în filme precum „Uşi roşii/ Red Doors”, „Arhitectul/ The Architect”, „Conjuraţia tăcerii/ The Covenant”, „Educaţia lui Charlie Banks/ The Education of Charlie Banks”, „Rachel se mărită/ Rachel Getting Married”, „Teleportaţi în adolescenţă/ Hot Tub Time Machine”, „Lebăda neagră/ Black Swan” şi „Căpitanul America: Primul Răzbunător”.

Rosemary Harris s-a născut pe 27 septembrie 1927 şi este cunoscută tinerei generaţii ca fiind bunicuța din Spider-Man. De-a lungul carierei sale a fost nominalizată la Oscar și a câștigat premiile Golden Globe, Emmy sau Obie. Bunica actriței s-a născut într-o familie de boieri din Muntenia.

Barbara Bach, născută pe 27 augurst 1947, a devenit cunoscută în lumea filmului ca fata Bond din filmul „Spionul care m-a iubit” din seria James Bond. Este soția lui Ringo Starr, fostul component al trupei The Beatles. Bunica Barbarei era româncă.

Sylvia Sydney a fost muza lui Albert Hitchcock și partenera pe ecran a actorilor Spencer Tracy, Gary Cooper, Clark Gable, Humphrey Bogart. Mama Sylviei Sidney era o croitoreasă evreică născută lângă Bacău.

Jack Gilford, câştigător al premiului Oscar pentru rol secundar în 1973 pentru rolul din Save the Tiger, unde a jucat alături de Jack Lemmon, are origini româneşti. Mama lui, Sofia, a emigrat în New York şi îşi întreţinea familia făcând contrabandă cu alcool.

John Randolph, câștigător al unui premiu Tony, a jucat în filmele Serpico și Onoarea familiei Prizzi. Randolph a fost fiul unor emigranți din Rusia și România.

Winona Ryder, născută pe 29 octombrie 1971 este o actriță americană ai cărei bunici din partea tatălui au emigrat în Statele Unite ale Americii din România si Rusia. Aceștia erau de origine evreiască.

Johnny Weissmuller, primul actor care i-a dat viaţă lui Tarzan, are şi el origini româneşti, fiind născut într-o suburbie a Timişoarei, în 1904, când Banatul era încă sub Imperiul austro-ungar.

Bella Lugosi, cel care l-a jucat pe Contele Dracula atât pe Broadway, cât şi în primul film care i-a prezentat legenda, este născut la Lugoj când oraşul se afla sub Imperiul austro-ungar.

CITEȘTE ȘI:

După relaţii de iubire nereuşite cu staruri hollywoodiene, Mădălina Ghenea confirmă legătura cu un celebrul stilist

N-o să-ți vină să crezi! Vezi cine a fost numit preşedinte la Uniunea Artiştilor Plastici, filiala Italia

Mircea Moldovan, românul care întoarce privirile tuturor femeilor din Italia. ”Mă atrage ideea de a face film”

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 1 In medie: 5]

O adolescentă româncă, dată exemplu Italiei. Corriere della Sera: Curajul Giorgiei, liceană model

România pierde Diaspora, se trimit tot mai puțini bani, mulți au decis să rămână definitiv în statele de destinaţie