in

Elvețienii: «Imigranții să studieze în limba lor». Italienii: «În primul rând să învețe limba locală»

Propunerea din Elveția, înaintată de expertul în formare al Asociației elvețiene a profesorilor Jürg Brühlmann, prevede scutirea elevilor străini de cursurile de italiană, germană și franceză.

De exemplu, un copil român ar fi scutit de cursul de italiană, a doua limbă străină, pentru a studia limba română! Această propunere a creat discuții încă de la început. În esență este vorba de predarea în limba maternă a școlarilor imigranți, în loc să se insiste pe o a doua limbă națională. În Elveția există patru limbi oficiale, germana, franceza, italiana și retoromana.

Știrea este relatată de NZZ am Sonntag. Potrivit lui Jürg Brühlmann, ”capacitățile de lectură depind de învățarea limbii materne a elevului”.

Propunerea a fost evaluată în mod pozitiv de consilierul de stat din Basel, Cristoph Eymann. Considerând totuși că ”scutirea școlarilor de învățarea unei a doua limbi naționale ar fi oricum o soluție greșită”, Eymann vede cu ochi buni o discuție în acest sens.

În Italia, directorul DECS Manuele Bertoli este în schimb mai sceptic: ”Nu cred că predarea în limba de origine a unui elev străin este o idee bună. Trebuie în primul rând să învețe limba locală. În cazul nostru italiana”, a spus Bertoli pentru publicația La Regione.

”Dacă apoi elevii au posibilitatea de a-și cultiva limba maternă, acest lucru reprezintă cu siguranță o plusvaloare, însă cu siguranță nu ajută integrarea.”

Iată care sunt salariile oferite românilor în Europa

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Fuga italienilor licențiați nu se oprește. Vezi pentru ce țări își părăsesc patria

”PNL, PMP și USR diaspora au început deja să își bată joc de românii din străinătate!”