in

Ora de vară, dușman al sănătății? E posibil ca doar anul ăsta să mai dăm ceasurile înainte

Ora de vară este o schimbare anuală care înseamnă că ne putem bucura de o zi mai lungă. Schimbarea orei se face de două ori pe an, în primăvară, când pierdem o oră, deci dormim mai puțin, și în toamnă, când recuperăm ora pierdută.

În Italia, ceasurile se vor da înainte duminică 25 martie, de la ora 02.00 dimineața la ora 03.00 dimineața. În România, ora se va schimba de la 03.00 la 04.00, în dimineața de 25 martie.

Potrivit regulii încă în vigoare, ceasurile se modifică în ultimul week-end al lunii martie și în ultimul week-end al lunii octombrie.

Următoarea dată când vom modifica ceasurile va fi la 28 octombrie, când vom trece la ora normală. Astfel, ora 03.00 va deveni ora 02.00 în Germania. În România ora 04.00 va deveni ora 03.00, în dimineața de 28 octombrie.

Dar zilele orei de vară (!) sunt numărate. Parlamentul European este preocupat de efectele asupra populației ale schimbării orei și a cerut o evaluare a regimului actual al orei şi, dacă este necesar, o revizuire a regulilor, într-o rezoluţie adoptată pe 8 februarie a.c. la Strasbourg. Actul a fost adoptat cu 384 de voturi pentru, 153 împotrivă şi 12 abţineri.

Numeroase studii nu au reuşit să tragă o concluzie clară, dar indică anumite efecte negative asupra sănătăţii umane, au anunțat eurodeputaţii. Ei cer Comisiei Europene să evalueze în detaliu directiva privind ora de vară şi, dacă este cazul, să propună revizuirea ei.

Și în România există un proiect de renunțare la ora de vară, depus de deputatul PMP Marius Pașcan,care susține că aceasta are efecte negative asupra sanatatii populatiei si ca perturba transportul feroviar si aerian.

Regula a fost introdusă pentru prima dată în Europa în timpul Primului Război Mondial, de către Germania și Austria, apoi de către Aliați, din cauza crizei de cărbune. Astfel se putea folosi mai puțin cărbune, ziua fiind mai lungă.

Ora de vară a fost concepută de entomologul George Vincent Hudson, în 1895. Ulterior, a fost prezentată în Parlamentul Marii Britanii de către William Willett, în 1907. Însă ideea trecerii la ora exactă de vară ii aparține celebrului om de știință și politician american Benjamin Franklin și provine din secolul XVIII. Acesta a văzut-o ca o modalitate a se trezi mai devreme și astfel să aibă mai multe ore de lumină pe timpul unei zile de muncă.

Ora de vară este folosită la scară largă în întreaga lume din anii 1970, din cauza crizei energetice.

Mecanismul prin care se schimbă ora, primăvara și toamna, este folosit în peste 100 de țări din lumea întreagă. România a adoptat ora de vară în 1932. Din 1943, practica trecerii la ora de vară în România a fost suspendată, până în 1979.

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Ciocnire fatală la Foggia, român de 44 de ani, mort în urma unui accident de circulație

Palermo, i-au promis post de badantă dar i-au luat FETIȚA DE 3 ani OSTATICĂ, româncă forțată să se prostitueze