in

Românii din Italia au rămas în urmă cu afacerile

Deși românii sunt cei mai mulți dintre străini, în afaceri nu sunt pe primele locuri. Maroc, China, Albania și Bangladesh sunt țările de origine ale comunităților de întreprinzători străini cele mai reprezentate în Italia.

Italia afacerilor este tot mai multietnică și numai anul trecut numărul firmelor individuale înființate de cetățeni din țări din afara UE a crescut cu 23.000 de unități, ajungând la cota de 335.000. O firmă individuală din zece este de origine străină. Datele au fost publicate de Unioncamere.

Studiul trimestrial efectuat de Unioncamere/InfoCamere pe datele Registrului Firmelor al Camerelor de Comerț semnalează în detaliu că întreprinzătorii străini cei mai numeroși sunt cei proveniți din Maroc (64.000) cu o puternică prezență în comerț (peste 46.000), urmați de chinezi (în total 47.000), cu peste 5.000 de restaurante și 16.000 de întreprinderi de producție, în special cele textile concentrate în principal în Toscana, și acum în creștere puternică și în domeniul saloanelor de înfrumusețare și serviciilor adresate persoanei.

Se confirmă apoi prezența puternică egipteană în domeniul restaurantelor (2.500, pe locul al doilea după chinezi) și albaneză în construcții (peste 23.000, primii în mod absolut).

Însă în valori absolute primatul creșterii aparține Bangladeshului care, cu o creștere de 4.900 de firme, depășește 25.000 de firme individuale, puternic concentrate în serviciile adresate întreprinderilor; în spatele său se află Marocul, cu peste 3.100 de firme în plus în ultimele douăsprezece luni. Apoi China, cu aproape 2.000 de noi firme. Firmele individuale ale imigranților, evidențiază analiza, demonstrează o mai mare capacitate de a face față crizei economice spre deosebire de firmele italiene.

Președintele Unioncamere, Ferruccio Dardanello, susține că ”transformările pe care le suferă sistemul nostru productiv oglindesc în mod clar evoluția în curs în societatea noastră, tot mai solicitată de sosirea unor persoane din țări străine.

Răspândirea crescândă a acestor inițiative de afaceri demonstrează că firma rămâne una dintre cele mai bune căi pentru integrare și coeziune socială. Să ținem cont că, având în vedere și societățile de capital, prezența imigrată din Italia în lumea afacerilor crește în continuare, atingând 500.000 de unități”.

Doi români finaliști la „MoneyGram Award” Italia. Întreprinzătorul anului este însă un marocan

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Doi români finaliști la „MoneyGram Award” Italia. Întreprinzătorul anului este însă un marocan

Selfie și dezamăgire la Madrid: Iohannis nu a suflat un cuvânt despre votul prin corespondență la întâlnirea cu reprezentanții comunității