in

Un italian este cel mai mare proprietar străin de terenuri din România

Un italian este în spatele companiei care exploatează cea mai mare suprafaţă de teren arabil din România pentru care primeşte subvenţii, potrivit datelor furnizate de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţii din Agricultură. Se numeşte Martini Luciano şi este unicul acţionar al societăţii Emiliana West Rom SRL, compania care administrează 10.615,44 de hectare de teren în judeţul Timiş.

De la începutul acestui an, în România sunt permise şi achiziţiile de teren agricol făcute de persoane fizice străine. Ministerul Agriculturii a încercat să introducă o lege care să limiteze setea de teren a străinilor, însă actul a fost modificat de mai multe ori într-un interval de numai două luni pentru a ajunge în final pe masa preşedintelui Băsescu, care l-a trimis din nou în Parlament pentru a fi modificat.

În tot acest timp, politicienii s-au grăbit să anunţe în faţa microfoanelor viitoare invazii agricole ale ungurilor, ale arabilor sau ale chinezilor. Şi, în acelaşi timp, în România este vid legislativ, orice persoană putând să cumpere teren fără a fi împiedicat de nicio lege în vigoare.

Un singur lucru au uitat însă politicienii să menţioneze în public: că investitorii străini produc în agricultura din România de mai bine de zece ani. Fondurile de investiţii, companiile specializate în administrarea de ferme în mediul internaţional, dar şi fermierii de import au apărut demult pe ogoarele fertile din Călăraşi, Ialomiţa sau Timiş.

Singura barieră care i-a împiedicat pe străini să cumpere teren în România a fost că erau obligaţi să realizeze tranzacţiile printr-o firmă înregistrată local.

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

A uitat în gara din Treviso geanta cu 20.000 de euro și 300 de grame de aur

Imigranţii la volan. Drive in Italy, la şcoala de conducere în siguranţă descoperind Italia