in

Veste rea pentru românii cu credite în euro: moneda europeană va ajunge la 4,65 lei în lunile care urmează

Un procent de 80% dintre reprezentanţii mediului financiar, anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, se arată într-un studiu al CFA Romania.

Majoritatea dintre aceştia apreciază că leul va atinge în următoarele 6 luni, 4.6177 lei pentru un euro. Pentru orizontul de 12 luni valorea medie a cursului anticipat este de 4.6523 lei/euro.

De asemenea, Indicele Robor cu scandeţă la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a crescut la 1,14%, maximul din ultimii doi ani, de pe 6 noiembrie 2015. Pe 25 august, în urmă cu o lună, indicele Robor la 3 luni era de 0,90%, în timp ce pe 25 septembrie, era de 1,11%.

Indicele Robor la 6 luni, folosit în calculul dobânzilor la creditele ipotecare, a crescut la 1,25%, de la 1.09 pe 25 august. Creşterea Robor a fost mai accelerată în ultima lună, după mai multe luni de stabilitate. De la începutul anului, cursul a crescut cu 1,8%, în timp ce Robor-ul la 3 luni a urcat cu 31%.

Robor reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. El se sta­bileşte zilnic de BNR ca medie arit­metică a cotaţiilor practicate de 10 bănci selectate de Banca Naţională.

De exemplu, dobânda pentru creditul de locuinţă acordat de bănci prin pro­gramul Prima casă este formată dintr-o marjă fixă de 2% plus Robor la 3 luni.

Robor este influenţat de nivelul de lichiditate din piaţă. Majorarea nivelului acestui indicator poate să fie resimţită în viitor de români şi să plătească rate mai mari la credite.

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Un sfert dintre români nu au bani de mâncare, ceilalţi aruncă mâncarea. Legea risipei alimentare a fost amânată

A fost arestat ucigașul ciobanului din Trento, își omorâse colegul cu o sapă