in

Accident rutier în Italia cu doi şoferi români: “Asigurarea crede că e o înscenare”

În continuare vom relata un caz în care, poate se vor regăsi mulţi dintre cititorii noştri. Un român din Italia a avut un accident rutier, fără victime, în care a fost implicat şi un conaţional. În loc să primească banii de la asigurare pentru daunele materiale suferite, s-a trezit, el însuşi, într-o situaţie paradoxală. Fără a fi vinovat, şoferul se găseşte în prezent în postura de a fi chemat în judecată şi obligat la plata unor servicii. Povestea gălăţeanului Florentin Chirvase poate servi şi altor români care se vor găsi în situaţii similare.

Florentin Chirvase are 38 de ani, este originar din judeţul Galaţi iar în prezent trăieşte în localitatea San Giorgio delle Pertiche din provincia Padova. Este căsătorit, are doi copii şi lucrează ca tâmplar la una din firmele din zonă. În vara acestui an, în luna august, în timp ce se întorcea acasă cu maşina, suferă un accident de circulaţie, care s-a soldat doar cu avarierea maşinii sale şi a celui care produsese accidentul.

Accidentul

„Mă întorceam acasă cu familia după o zi petrecută la mare. Aşteptam pe autostradă la o coadă care se formase de câteva minute. La un moment dat, din spate, m-a lovit un autoturism. Nimic complicat, doar o sperietură pentru copii şi soţie. Cel care intrase în mine era tot român, cam de aceeaşi vârstă cu mine şi originar tot din judeţul Galaţi, detalii care vor avea mare importanţă mai târziu.”

Aşa cum era firesc, Florentin şi românul care îi lovise maşina au completat pe loc declaraţia despre accident şi au plecat fiecare în drumul său. Florentin a aşteptat mai bine de două săptămâni să vină agentul constatator de la societatea sa de asigurări (perito).

Având nevoie de maşină, nu a mai aşteptat ca acesta să-i facă declaraţia şi s-a prezentat la un mecanic tinichigiu. Acesta l-a asigurat că îi va repara maşina şi că va rezolva fără probleme situaţia. „M-a asigurat că totul va fi în regulă, că va chema el „peritul”, iar reparaţiile le va suporta societatea de asigurări unde era înscris. L-am crezut pe cuvânt şi după o săptămână am fost să-mi iau maşina, care într-adevăr era reparată şi vopsită. Abia din acel moment au început problemele.”

„Nu plătim”

Necazurile ulterioare au venit de la societatea de asigurări. Atât la telefon, cât şi printr-o scrisoare, Florentin Chirvase este anunţat că nu i sevor plăti reparaţiile, pentru piese şi manopera, deoarece valoarea de 3500 de euro era prea mare. Amicii şi cunoştinţele îl asigurau că de fapt acest lucru nu s-ar fi întâmplat dacă protagoniştii accidentului nu ar fi fost români şi culmea, de aceeaşi vârstă şi  originari din aceeaşi zonă a României.

„Am uitat să precizez că a mai existat un martor, tot un român, care a semnat pe declaraţia comună. Dar era tot român şi de vârstă apropiată cu noi.” Societatea de asigurări a refuzat să plătească, crezând că accidentul este o înscenare, având în vedere că toţi cei implicaţi sunt români, iar şoferii sunt ambii din Galaţi. Motivaţia oficială a societăţii de asigurarea este că cel care l-a accidentat are doar câteva zgârieturi şi că maşina sa nu putea să aibă daune mai mari. „Toţi cei cu care am vorbit mi-au spus că în situaţii asemănătoare au primit banii fără probleme”, spune Florentin. Acum este presat continuu să plătească reparaţia maşinii.

Pe avocatul său îl consideră superficial şi e convins că va trebui până la urmă să plătească. „Dar agentul constatator (perito) ce deviz a semnat tinichigiului?” se întreabă românul. „Cum a putut fi reparată maşina mea dacă nu existau fotografii ale accidentului, ale maşinii şi daunele create? Cum e posibil ca o reparaţie destul de uşoară să coste 3500 de euro şi să fie nevoie de 50 de ore de manoperă?”

„Cei cărora le povestesc îmi spun că am fost fraier că nu am declarat că am suferit şi daune fizice. Cică nu aş mai fi avut problemele astea şi aş fi luat şi ceva bani în plus. E o practică normală în Italia.

În cazul meu trebuia să merg la spital, să declar că am mari dureri în jurul gâtului şi capului, purtam o proteză pentru câteva zile şi aş fi luat şi ceva bani în plus. Eu am vrut să fiu corect, cinstit. Nu-mi trebuie bani nemunciţi, dar se pare că în ziua de azi e mai bine să fii un bandit.”

Florentin e îngrijorat pentru această situaţie. „Soţia nu lucrează pentru că avem doi copii şi e greu de găsit lucru partime, avocatul vrea un onorariu, tinichigiul, deşi ştie că sunt nevinovat, mă presează să plătesc. Habar n-am ce să fac. Poate găsesc prin intermediul ziarului dumneavoastră o soluţie.”

Andi Rădiu

Florentin Chirvase
Tel. 366 4555 152
Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Defectele angajaţilor români: suferă de şefie, bârfesc şi îşi invidiază colegii

Închisoare secretă CIA în subsolul unei clădiri guvernamentale din România