Liderul Pdl este favorabil reformei legii cetăţeniei, dar precizează: "Nu este în program şi Lega s-ar putea să nu fie de acord". Până acum, partidul său s-a opus mereu acordării cetăţeniei fiilor de imigranţi născuţi în Italia, încă de la naştere. Liderul PD, Pierluigi Bersani, a anunţat că prima măsură pe care o va lua, când va ajunge premier, va fi aceea a reformei legii cetăţeniei.
Un pas înainte şi imediat un alt pas înapoi. Este baletul dedicat reformei cetăţeniei pentru generaţii secunde de liderul Pdl Silvio Berlusconi.
Fostul premier a intervenit pe 6 februarie la transmisiunea "Nove in Punto" de la Radio 24. Moderatorul l-a întrebat ce crede despre "ius soli, adică despre posibilitatea de a da cetăţenia copiilor de străini care se nasc în Italia".
"Nu e cuprins în programul nostru", a precizat Berlusconi. "Eu personal cred că trebuie să existe anumite condiţii, adică părinţii trebuie să fie aici, să aibă un loc de muncă şi să fie consideraţi ca un fapt pozitiv pentru ţara şi pentru economia noastră. Eu văd fenomenul cetăţenilor străini care vin aici în Italia în mod concret, două milioane şi ceva lucrează şi aduc o contribuţie frumoasă visteriei statului".
"Nici vorbă de ius soli, după părerea dumneavoastră?", l-a presat intervievatorul. "Se poate vorbi despre acesta. Este ceva ce trebuie aprofundat", a răspuns Berlusconi. Adăugând însă imediat: "Sunt destul de reticent îmi a-mi exprima opiniile, pentru că apoi se poate întâmpla ca ceea ce nu este în programul nostru să poată fi luat ca o poziţie diferită din partea aliaţilor noştri. şi din acest motiv trebuie să fim atenţi la votare".
Pe 8 februarie, Berlusconi a spus "Da", fără rezerve, cetăţeniei pentru imigranţii născuţi în Italia. "Este ciudat ca persoanele născute aici să nu poată fi cetăţeni italieni întru totul. Eu sunt favorabil", a spus Silvio Berlusconi la emisiunea "Leader", legat de cetăţenia italiană pentru imigranţii născuţi în Italia. "Unul dintre lucrurile care mă emoţionează cel mai mult – a adăugat – este să aud un tânăr de culoare care vorbeşte un dialect de-al nostru, sicilian sau emilian".
Pe de altă parte, în programul Popolo delle Libertà, care coincide cu cel al Lega Nord, de fapt nu se vorbeşte de reforma cetăţeniei. Printre altele, tema imigraţiei apare numai în capitolul dedicat siguranţei, unde se vorbeşte despre combaterea clandestinităţii şi despre acorduri pentru repatrierea deţinuţilor străini.
Poziţiile Lega Nord, principalul aliat al PdL, sunt foarte clare: nu e nevoie, nu se discută despre asta. Iar cea mai repetată obiecţie a leghiştilor este următoarea: dând cetăţenia fiilor de imigranţi, părinţii lor nu ar mai putea fi expulzaţi.
Şi Popolo delle Libertà a spus mereu nu schimbării legii privind cetăţenia. Ultima tentativă a unei reforme pentru generaţiile secunde, prezentată în Cameră anul trecut, s-a blocat în Comisie, raportoarea Isabella Bertolini explicând astfel poziţia Pdl: "Există o lipsă de acord privind introducerea în legislaţia italiană a principiului ius soli pentru obţinerea cetăţeniei".