Menu
in

CEDO: Italia nu-i poate ţine ȋn ȋnchisoare pe imigranţii clandestini

Italia nu-i poate ţine ȋn ȋnchisoare pe imigranţii ilegali, doar pentru că nu ȋi poate expulza. O stabileşte o decizie recentă a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, ȋn urma unui apel făcut de un cetăţean algerian, expulzat ȋn 2010 din Peninsulă. Judecătorii italieni au cerut părerea Curţii, ȋn timpul procesului de apel, pentru a se stabili dacă legea italiană nu este ȋn contradicţie cu normativa comunitară.

Hassan el Dridi, algerianul ȋn cauză- imigrant clandestin-  ar fi trebuit, conform foii de expulzare, să părăsească Italia ȋn termen de 5 zile de la primirea ordinului emis de autorităţile Italiene. Din lipsă de bani, el Dridi a rămas ȋn Italia şi a fost din nou arestat de către poliţia din Peninsulă.

Aplicând o lege italiană ȋn vigoare din 2009, care prevede pedeapsa cu ȋnchisoarea pentru clandestinii care nu au părăsit Italia după ce au primit ordin de expulzare, judecătorii l-au condamnat pe El Dridi la un an de detenţie.

El Dridi a făcut apel la CEDO, care i-a dat dreptate imigrantului. Pedeapsa, se arată ȋn hotărârea Curţii Europene, contrastează cu o directivă europeană care stabileşte că pedeapsa cu închisoare se poate aplica imigranţilor ilegali doar în cazuri excepţionale.

Directiva europeană citată nu a fost încă pusă în aplicare de guvernul italian, deşi termenii de adoptare au expirat în decembrie anul trecut. Prin urmare, legea europeană trebuie, oricum, aplicată automat.

Hotărârea Curţii va permite acum multor imigranţi ilegali aflaţi ȋn ȋnchisoare, să aibă mai multe sanse de a solicita şi de a obţine eliberarea.

In acelaşi timp, decizia CEDO reprezintă o lovitură grea pentru guvernul italian, care va trebui să modifice o lege considerată „cheie” ȋn politica severă cu privire la imigraţie, pentru a o adapta la normele UE.

E.P., M.C.

Citiţi AICI textul integral al deciziei CEDO

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version