Menu
in

Copii români cu leucemie, trataţi la Pavia

Zece copii români au ajuns în ultimul an la Pavia, pentru a se vindeca de leucemie, scrie cotidianul “La Provincia Pavese”. Alisa are numai 7 luni, vine din România, la fel ca alţi nouă mici pacienţi trataţi în ultimul an în secţia de Oncohematologie a Policlinicii San Matteo din Pavia. La naştere, mama Alisei a încredinţat cu plată celule stem ale fiicei unei “bănci” private. După câteva luni, copila s-a îmbolnăvit de leucemie. Însă acele celule nu au fost de folos. Şi astfel a sosit în Italia, la Pavia, la o clinică specializată.

“Nu există dovezi medico-ştiinţifice care să arate că prelevarea autologă ar fi utilă, explică medicul primar de la Secţia de Oncohematologie Marco Zecca. În Italia, legea o interzice. Cea mai bună alegere este donarea cordonului ombilical”.

Fetiţa este acum internată la San Matteo, în aşteptarea transplantului. Medicii spun că există şanse mari să se găsească un donator compatibil. La fel ca şi ea, la Policlinica San Matteo sunt trataţi mulţi alţi copii români.

Cesara are 11 ani, vine din Oltenia, din apropiere de Craiova. Trăieşte la Pavia cu mama, oaspete într-o casă a asociaţiei AGAL (Associazione genitori e amici del bambino leucemico), de pe 7 februarie anul trecut. Se supune de un an unor şedinţe de chimioterapie.

“Mi-am sărbătorit ziua de naştere aici, cu medicii, cu infirmierele şi cu profesorii de la şcoală”, spune Cesara. Frecventează clasa a 5-a a şcolii elementare Carducci (secţia detaşată în spital). “Nu eram mulţumită de felul în care era tratată fiica mea în România – explică Elisa, mama sa -. Terapia nu dădea rezultate şi starea sa continua să se înrăutăţească”.

(sursa: La Provincia Pavese)

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version