Menu
in

Costul împrumuturilor pe termen scurt ale Italiei a scăzut la jumătate

Costul împrumuturilor pe termen scurt ale Italiei a scăzut la jumătate miercuri, datorită optimismului investitorilor generat de noul program de austeritate al guvernului de la Roma şi de finanţarea ieftină obţinută recent de băncile din zona euro de la Banca Centrală Europeană (BCE).

Trezoreria italiană a vândut titluri pe termen de şase luni la un randament mediu de 3,25%, în scădere de la nivelul record de 6,5% înregistrat cu o lună în urmă.

Analiştii au avertizat însă că tensiunile ar putea reapărea cu uşurinţă pe pieţe şi au indicat că un nou test va avea loc joi, 29 decembrie, când Italia va scoate la vânzare obligaţiuni pe termen lung în valoare de până la 8,5 miliarde de euro.

"În ultima lună au avut loc multe schimbări. Guvernul a obţinut un vot de încredere pentru programul de austeritate, iar BCE a acţionat pentru susţinerea băncilor", a declarat un trader de obligaţiuni.

Cererea de titluri pe şase luni a fost de 1,69 ori oferta, fiind în creştere de la 1,5 ori în noiembrie.

Emisiunea de titluri este prima din Italia după ce BCE a oferit băncilor din zona euro împrumuturi în valoare totală de 490 miliarde de euro, pe termen de trei ani, pe 21 decembrie.

Incertitudinile legate de cât din aceste fonduri vor fi folosite la achiziţia de obligaţiuni suverane au afectat randamentele obligaţiunilor Italiei şi Spaniei.

Randamentul obligaţiunilor italiene pe termen de 10 ani a revenit peste 7% în această săptămână, diferenţa faţă de obligaţiunile germane de referinţă fiind de peste 5 puncte procentuale.

Sursă Mediafax

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version