Menu
in

Discoteca pentru români, unde italienii nu pot intra

Discoteca Papillon, vestit local de noapte din Roveredo, localitate nu departe de Pordenone, este acum în mâinile unui întreprinzător albanez

Ramiz Kryeitadhi are 32 de ani şi în 2003 în înfiinţat cu doi fraţi Torre Montaggi, întreprindere din Fiume Veneto. Apoi în noiembrie anul trecut a decis să preia gestiunea clubului Papillon.

Ramiz susţine că până acum "şi-a petrecut săptămânile, de luni până vineri, lucrând pe şantiere". "Sunt tânăr, am numai 32 de ani, şi în viaţă trebuie să-ţi faci de lucru, nu să dormi. Din acest motiv am hotărât să-mi diversific activităţile", a declarat Ramiz pentru "Il Gazzettino", ziarul care a descoperit anomalia.

Ramiz povesteşte despre criza care nu a ocolit cluburile de noapte, şi despre tinerii care nu mai vor să plătească biletul pentru a-şi petrece o noapte în discotecă. "Seratele comerciale nu mergeau, aşa că a trebuit să fac o alegere şi să dau spaţiu seratelor tematice".

Astfel Papillon a fost "împărţit" în două: într-o sală se dansează hip-hop. în cealaltă, botezată "Romania Papillon" se ascultă muzică românească, cu cântăreţi care ţin spectacole live.

"Nu este un club – explică întreprinzătorul albanez -, însă având în vedere tipul de serate, clienţii sunt aproape toţi români".

Apoi a apărut anunţul pe Facebook: În serile cu tematică pot intra numai români, italienii sau alţi străini sunt "acceptaţi" numai dacă sunt însoţiţi de o femeie.

"New info: de sâmbătă staff-ul a decis să selecteze şi să controleze toţi oaspeţii. Persoanele care nu sunt de naţionalitate română – se spune pe pagina clubului de pe Facebook – trebuie să fie însoţite de o femeie. Altfel nu vor intra".

Un anunţ care i-a enervat pe zeci de tineri, nu numai italieni, care au sesizat că este vorba de rasism!

Ramiz a explicat pentru "Il Gazzettino": "Nu mă interesează să umplu discoteca cu cine ştie ce personaje şi să am probleme. Mai bine o ţin închisă. Direcţiunea localului îşi rezervă dreptul de a nu lăsa să intre beţivii, persoanele care crează probleme sau care le-au creat în trecut. şi dacă cineva vine cu o femeie este mai calm".

"Poate sunt probleme cu bărbaţi căsătoriţi care îşi lasă soţia acasă şi vin în discotecă să se îmbete şi să facă dezastru… Eu nu-i vreau. Şi nu contează dacă sunt italieni sau albanezi. Vreau ca la Papillon persoanele să vină numai pentru a se distra".

Sunt unii care spun că interzicerea se referă în special la albanezi, care au cu românii o "rivalitate" istorică. Alţii spun că în realitate este o modalitate ca altele de a da spaţiu numai românilor.

Ramiz se gândeşte deja la "Papi on the Beach" şi promite că italienii, atunci da, vor avea seratele lor.

Retragerea

După scandalul naţional iscat de rasismul de la Papillon, proprietarul albanez a bătut imediat în retragere: "Italienii sunt acceptaţi întotdeauna. La Papillon nu a rămas niciodată pe dinafară un italian. Selecţia pe care o facem la intrare se referă la beţivi, persoane care au creat probleme sau care declanşează încăierări. Naţionalitatea n-are nimic de-a face, garantez acest lucru. Nu e o chestiune de italian, român sau albanez. Doar că nu vreau probleme în localul meu, aşa cum s-a întâmplat în trecut. Vreau ca Papillon să devină un local în care să te distrezi şi să petreci câteva ore în linişte".

După ce a ajuns ştirea în presă, Ramiz Kryemadhi a dat înapoi. Încă nu-i vine să creadă câte discuţii a creat anunţul publicat pe profilul de Facebook al Papillon.

"Acel anunţ îl vom îndepărta imediat, mai ales că ne-a creat o grămadă de probleme. Dar la Papillon nu am făcut niciodată discriminări, repet asta. Numai că pe timpul serilor dedicate muzicii româneşti, de obicei vin cupluri, soţie şi soţ poate cu fiica. Dacă reuşim să menţinem acest tip de clientelă nu sunt probleme. Dar dacă vine bărbatul sau băiatul singur, bea mult şi apoi se duce să deranjeze o fată logodită sau căsătorită, atunci se întâmplă totul".

Lui Ramiz încă nu-i vine să creadă că acel anunţ a putut să declanşeze atâtea discuţii şi că s-a propagat de pe un site pe altul, de pe un profil pe altul. Dar pe de-altă parte era previzibil, cel puţin pentru cei care cunosc realitatea locală şi ştiu că Papillon era considerat un fel de "proprietate" a celor din Pordenone.

"Discoteca este un loc deschis publicului – subliniază Ramiz -, însă selecţia se poate face pentru a avea siguranţă. Repet că nu există nimeni care să se fi prezentat la intrare şi pe care să-l fi alungat. Niciunul".

"Sper ca toată această confuzie să ia sfârşit curând şi ca afacerile să nu fie afectate."

Convocat la Chestură

Poliţia din Pordenone l-a convocat pe 21 martie, în Birourile Diviziei Poliţiei Administrative, pe patronul clubului Papillon din Roveredo in Piano, Kryemadhi Ramiz.

"Pe timpul întâlnirii – spune Chestura într-o notă – au fost expuse patronului localului public normativele de lege şi regulamentele referitoare la gestionarea unui local public şi în special, criteriile de admitere a clientelei care în mod absolut nu pot să facă referire la apartenenţa etnică sau la naţionalitatea clienţilor".

"Patronul, înţelegând în mod clar indicaţiile, a asigurat că va respecta directivele primite".

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version