in

Discriminare la grădiniţă: “Mai întâi copiii italienilor!”

Discriminare la grădiniţă: patruzeci de copii nu au fost admişi la şcolile din centrul istoric din Borgomanero, în provincia Novara din Piemonte. O hotărăre a direcţiunii şcolii prevede ca un prim criteriu de prioritate, cetăţenia italiană. O asociaţie care apără drepturile imigranţilor a luat poziţie şi a semnalat cazul la Comisia Europeană, Ministerul Educaţiei şi la UNAR, iar conducerea şcolii a anulat decizia cu privire la aplicarea criteriului discriminatoriu.

“Mai întăi copiii italieni”- este regula care la Borgomanero, în provincia Novara, riscă să închidă uşile grădiniţelor din centrul istoric la circa patruzeci de fii de imigranţi. Aceşti copii sunt trimişi pe ultimele locuri ale listelor de admitere de către o hotărăre luată în unanimitate, în februarie, de consiliul şcolii, organ care reuneşte reprezentanţi ai profesorilor şi părinţilor elevilor.

Criteriile de prioritate pentru înscriere sunt: "1. Cetăţenia italiană. 2. Rezidenţa în localitatea Borgomanero. 3. Prezenţa de fraţi deja înscrişi etc.".

Băieţi şi fetiţe născuţi şi crescuţi în localitatea piemonteză, dar cu mama şi tatăl imigraţi, cărora le lipseşte în mod necesar prima cerinţă, nu au prioritate.

O practică, a explicat directorul şcolar Tersa Valsesia părinţilor excluşi, care "a fost mereu utilizată şi în anii trecuţi, în momentul în care numărul înscrişilor era superior locurilor disponibile".

Regula pare însă cea mai clasică dintre discriminări, aşadar ar fi contrară legii, în afara faptului că este deosebit de odioasă- susţine Asociaţia de Studii Juridice privind Imigraţia (Asgi), care a scris o notă  detaliată şi a trimis-o la direcţiunea didactică statală din Borgomanero, la biroul şcolar regional din Piemonte, la miniştrii Instrucţiei şi Integrării şi la UNAR.

"Criteriul de preferinţă bazat pe cetăţenia italiană în admiterea cererilor de înscriere la grădiniţe – semnalează experţii de la Asgi – determină o ilegitimă discriminare directă. Persoanele cu cetăţenie străină sunt astfel tratate mai puţin favorabil decăt persoanele cu cetăţenie italiană numai şi în mod exclusiv din cauza naţionalităţii sau a condiţiei lor de străini, şi o asemenea diferenţă de tratament este pusă în aplicare într-un mediu care ţine de dreptul la educaţie ca drept uman fundamental".

Asociaţia a cerut şcolii să revoce hotărărea, ameninţănd, în caz contrar, cu o acţiune civilă antidiscriminare împreună cu părinţii excluşi.

Între timp a trimis şi o comunicare la Comisia Europeană pentru a sublinia contrastul dintre regula ciudată "mai întăi italienii" şi normativele comunitare.

Pe 20 iunie, ca urmare a luării de poziţie din partea ASGI şi a mediatizării cazului, conducerea şcolii din Borgomanero a anulat decizia din februarie cu privire la aplicarea criteriului cetăţeniei pentru înscrierile copiilor la grădiniţă.

Elvio Pasca

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

A fost lansat „Portalul integrării”, realizat de Ministerul Muncii şi Ministerul de Interne

630.000 de locuri de muncă pentru imigranţi