in

Elevii străini, mai slabi la învăţătură ca italienii

La italiană şi matematică fiii imigranţilor au rezultate mai proaste faţă de colegii italieni. O situaţie care îi priveşte şi pe copiii şi adolescenţii străini născuţi şi crescuţi aici. O spun rezultatele testelor propuse lunile trecute de Invalsi (Istituto nazionale per la valutazione del sistema educativo di istruzione e di formazione) la aproape trei milioane de elevi din şcolile italiene.

În particular, sub lupa Institutului Naţional pentru Evaluarea Sistemului Educativ de Instruire şi Formare au ajuns elevii din clasa a doua şi a cincea elementară, cei din gimnaziu şi din liceu. Într-un raport publicat pe 20 iulie, Invalsi prezintă distribuţiile naţionale ale punctajelor elevilor distinse pe baza originii lor.

Trei categorii luate în considerare: elevi cu cetăţenia italiană, elevi străini de “prima” sau “a doua generaţie”, distingându-i astfel pe cei care sau născut în ţara de origine a părinţilor şi acolo au frecventat primii ani de şcoală de cei care în schimb s-au născut aici sau în orice caz au sosit aici la vârsta preşcolară.

“Cum în parte era de aşteptat, – observă raportul – elevii străini de primă generaţie obţin rezultate medii mai joase şi sunt mai mult reprezentaţi în părţile de jos ale distribuirii punctajelor. Elevii de a doua generaţie demonstrează o tendinţă similară celei a elevilor de primă generaţie, atât la proba de italiană cât şi la cea de matematică, chiar dacă rezultatele lor tind să fie puţin mai apropiate de cele ale elevilor de naţionalitate italiană”.

“În general, la nivelul Italiei, diferenţa medie dintre elevii de primă generaţie şi elevii italieni este de 23 de puncte în minus la italiană şi de 16 puncte în minus la matematică, în timp ce între elevii străini născuţi în Italia şi elevii italieni diferenţa se reduce, cu respectiv 16 puncte în minus la proba de italiană şi cu 12 puncte în minus la proba de matematică. Toate diferenţele – subliniază Invalsi – sunt în orice caz semnificative”.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Păcălită şi jefuită de 1000 de euro în staţia de autocar

Băsescu: Când am spus că 99% mă întorc luni la Cotroceni, poate am exagerat cu proporţia şi cu data