in

Guvernul taie fondurile UNAR

Planul "spending review" aprobat de Guvernul Monti prevede Reduceri severe de fonduri pentru Oficiul Naţional Antidiscriminări Rasiale. Pleacă nouă dintre cei treisprezece angajaţi, iar directorul Monnanni va fi înlocuit. Comentariul ministrului Elsa Fornero: "Alegeri dureroase, dar necesare".  

"Resursele noastre umane ar trebui să fie 23, dar deja sunt 13 şi vor ajunge la 4. Eu însumi nu voi fi reconfirmat. Astfel Oficiul Naţional Antidiscriminări Rasiale este slăbit", a comentat directorul UNAR, Massimiliano Monnanni. Odată cu tăierile decise de guvern după revizuirea cheltuielilor şi odată cu alte intervenţii de raţionalizare, oficiul care este subordonat preşedinţiei Consiliului de Miniştri va fi puternic redimensionat. Nouă dintre actualii subordonaţi provin de fapt din alte administraţii publice, unde vor trebui să se reîntoarcă până în octombrie. Directorul Monnanni va fi în schimb înlocuit, probabil de un "intern".

"Apare o problemă – denunţă Monnanni – legată de cum va face această structură să asigure angajamentele internaţionale luate de guvern, cum este Strategia naţională privind romii şi Planul naţional contra rasismului. Există şi problema dispersării ţesutului de competenţe al Oficiului, având în vedere că subordonaţii formaţi de-a lungul anilor se vor întoarce la administraţiile de competenţă". Monnanni a participat pe 11 iunie la prezentarea la Palatul Chigi a studiului "Migranţii văzuţi de cetăţeni" şi s-a emoţionat şi a ieşit din sală când a fost aplaudat îndelung pentru munca desfăşurată. La acceaşi prezentare a intervenit apoi ministrul Muncii, Elsa Fornero, care a explicat că "în spatele activităţii de revizuire a cheltuielilor se ascund decizii foarte dificile pe care a trebuit să le înfrunte acest guvern. Tăierea cheltuielilor, reducerea risipei, nereînnoirea contractelor, reducerea funcţionarilor din administraţia publică este pentru noi o politică dureroasă, dar necesară. Este vorba de alegeri impersonale".

"Directorul Monnanni – a adăugat Fornero – este o persoană foarte pregătită şi care îşi face bine munca, este exact contrarul clasicei reprezentări a funcţionarului public deloc dedicat muncii sale şi puţin entuziast. Există multe persoane ca el. Din păcate, însă, şi aceste persoane, din motive macroeconomice, vor trebui să plece. Eu, spuneţi dumneavoastră, îl aplaud, dar îl las să plece. Aşa este: este o contradicţie, dar sunt decizii necesare". Fundaţia Migrantes a Consiliului Episcopal Italian (Cei) "a aflat cu îngrijorare vestea, răspândită zilele acestea, privind o închidere a UNAR", se spune într-un comunicat.

"Oficiul Naţional Antidiscriminări Rasiale, în aceşti ultimi trei ani, graţie muncii oficialilor şi a directorului Massimiliano Monnanni, a ajutat în mod profund şi constant opinia publică şi clasa politică să citească şi să semnaleze cazurile de discriminare prezente în ţara noastră, într-o colaborare activă cu instituţii şi asociaţii", subliniază Migrantes. "Din această muncă intensă şi comună – aminteşte fundaţia – s-au născut două instrumente fundamentale în Italia, de ani de zile aşteptate şi de mai multe ori solicitate de ONU şi de Europa, cum este Planul Naţional Contra Rasismului şi Strategia Naţională Privind Romii. Dezmembrarea activităţii UNAR şi riscul sfârşitului unei direcţiuni competente şi stimate, în importantul cadru de cercetare şi acţiune socială şi politică privind discriminările şi prejudecăţile care alimentează frica şi violenţa, ar putea semnifica o lovitură dură dată încrederii unei lumi – precum cea a imigranţilor, refugiaţilor, romilor şi sintilor în particular – care vedea primele semnale de reconsiderare socială".

De aceea Migrantes, "deşi împărtăşeşte eforturile pentru o reorganizare a administraţiilor centrale şi periferice în aceste vremuri de criză, speră în continuitatea activităţii şi conducerii UNAR, astfel încât să se finalizeze o muncă structurală pe plan social, comunicativ, politic contra discriminărilor, care a avut deja parte de primele şi apreciate semnale pe plan local, naţional şi european".

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Băsescu şi PDL boicotează referendumul

Arsenalul din tabăra de romi români de la Milano