in

Interviu cu Giuliano Pisapia: „Milanezii au înţeles de care parte este extremismul”

Un rezultat atât de important, încât a fost "o surpriză pentru noi toţi". Dar Giuliano Pisapia, fiul dorinţei milanezilor de a întoarce pagina, în ajunul balotajului pentru alegerile locale din Milano, afirmă că a înţeles de care care parte se află extremismul.

Deci, iată-ne ajunşi. Cine ar fi crezut? Un avantaj atât de mare, aproape de pragul a 50%, în primul tur.

Am spus mereu că o vom întrece pe Letizia Moratti, de luni de zile, de când sute de oameni mi-au cerut să candidez împotriva centrului dreapta, pentru recâştigarea oraşului Milano. Este un avantaj care arată imaginea unui oraş în curs de renovare. Cu toate acestea, un avantaj atât de important, a fost o surpriză chiar şi pentru noi. Milanezii au început din nou să facă politică, o politică bună, să  se intereseze personal de problemele oraşului lor. Experienţa “Atelierelor” răspândite în oraş, care a ajutat la redactarea programului, a fost extraordinară. De acolo mi-am dat seama că vântul s-a schimbat. Victoria în primul tur de scrutin a fost, în primul rând, o victorie a locuitorilor oraşului.

Ce anume credeţi că a dus la răsturnarea tuturor sondajelor?

Mare dorinţă a oraşului pentru a întoarce pagina, candidatura mea care a fost una dincolo de partidele politice, capacitatea de coaliţie şi de căutare a unităţii, nu numai în cadrul centrului, dar şi printre oameni cu diferite experienţe şi educaţie politică. Eşecurile Letiziei Moratti şi campania ei agresivă, împărtăşită de toţi susţinătorii ei, au făcut restul: i-au îndepărtat mai mult pe cetăţeni, deja obosiţi şi dezamăgiţi de către administraţia din ultimii ani.

Letizia Moratti v-a atacat în mod incorect, dar se pare că încă mai există oameni înclinaţi să creadă cuvintele ei. Ce credeţi că s-a schimbat cu adevarat, în societate?

Milanezii au înţeles de unde vine extremismul. Este vorba de cei de centru dreapta, care au folosit şi folosesc încă, tonuri inacceptabile. Eu, în programul meu, vorbesc despre un oraş în care poţi respira aer curat, nu numai pe stradă, dar şi în instituţii, un oraş deschis şi este conectat cu toată Europa şi cu restul lumii. Noi explicăm toate acestea cetăţenilor, cu calm, fiind într-un contact permanent şi strâns cu alegătorii noştri.

Preşedintele Napolitano a invitat la calm, Moratti a încercat şi ea.  Berlusconi şi Liga Nordului, marele absent la primul tur, au început din nou să ridice vocea. La ce ne putem aştepta?

Acestea sunt ultimele încercări disperate să recâştige terenul pierdut. Mediul politic a fost otrăvit de către centru-dreapta într-un ritm alarmant. Din acest motiv m-am întâlnit Alessandro Marangoni, comisarul oraşului Milano. Este esenţial să se iasă din această spirală a violenţei şi acuzaţiilor false. Din partea mea, am făcut o plângere la procuratura din Milano, în legătură cu numeroasele episoade controversate a unor figuranti îmbracaţi ca tiganii, care merg prin oraş, tulburând cetăţenii şi spunând că fac parte din “comitatelePisapia”.

Tensiunea este foarte mare, curg acuzaţiile de violenţă, există o tensiune în rândul alegătorilor. Cum s-a ajuns la acest punct? Cine, mai precis, e de vină?

S-a ajuns la această insuflare de ură, instigare, frică după ce s-au spus nenumărate minciuni enorme despre mine si despre programul meu electoral.

Pe Facebook şi în ziarele lui Berlusconi, am citit fraze de genul: în locul Domului, Pisapia vrea o moschee. Iar romii vor deveni stăpânii oraşului. Cum răspundeţi?

Acestea sunt minciunile enorme de care am menţionat mai devreme. Milanezii ştiu că această ipoteză este o ficţiune. Este grotesc să ne imaginăm că, în administraţia mea, Domul va deveni o moschee şi că rromii vor fi stăpânii oraşului. În programul nostru, cu toate acestea, susţin că principiul libertăţii religioase ar trebui să fie recunoscut ca un drept fundamental al omului: toţi pot să îşi exercite în libertate şi demnitate, propria credinţă. În ceea ce priveşte romii, am spus întotdeauna că taberele ilegale sunt o ruşine şi pot crea situaţii periculoase pentru toată lumea. Propun să fie depăşite prin proiecte de auto-construcţie deja planificate, prevăzute, de altfel, în  "planul de integrare cu privire la siguranţa" al ministrului Sacconi şi pus în aplicare în diverse oraşe italiene şi europene. În ambele cazuri, pentru siguranţa tuturor cetăţenilor, este importată adoptarea de  legi şi norme, care există deja.

Ca şi ultima dată când i-am întrebat pe câţiva italieni să vă pună întrebări, am primit mai multe legate delocalurile chinezeşti. În primul rând centrele de masaj. Adesea sunt adevărate vizuini de prostituţie, sub ochii tuturor. Vorbim despre ele de ani de zile, dar continuă să prospere. Alt detaliu e legat de concurenţă neloială faţă de cei care respectă regulile. Care este opinia dvs?

Noi avem de gând să punem în aplicare normele în vigoare, făcând verificările necesare.

Trecem la siguranţa publică, pe care toţi primarii se concentrează în timpul campaniei electorale. Aţi afirmat că Moratti nu vorbeşte cu responsabilii legii. Aţi pregătit deja un plan de urgenţă?

Ne-am întâlnit cu forţele de poliţie şi acum este important să le punem în situaţia de a-şi facă treaba. Cu toate acestea, în ultimii ani, guvernul a tăiat 3,7 miliarde €. În timpul administrării Moratti au fost cu 480 de ofiţeri de poliţie mai puţin decât în timpul lui Albertini. În 2011, cu toate acestea, crimele din oraş au crescut. În plus, ca să-i răspund Letiziei Moratti, care spune că Mafia nu există la Milano, primul act al consiliului municipal al centrului stânga va fi stabilirea unei comisii anti-Mafia, în special în vederea Expo 2011. Pentru că siguranţa publică înseamnă pentru noi contrastarea criminalităţii minore, cât şi a celei organizate.

Oraşul pe care îl imaginaţi, va avea şi mai mult spaţiu verde?

Mai mult spaţiu verde este un punct cheie al programului nostru, pentru ca oraşul are nevoie de oxigen. De aceea, în plus faţă de măsurile anti-trafic şi anti-smog, care vor fi luate în urma referendumurilor din 12 şi 13 iunie, este necesar să se mărească zonele verzi, nu numai în periferie, ci şi în centrul oraşului.

Unii spun că în programul dumneavoastră, există atât de multe promisiuni, dar nu se vorbeşte despre metoda de finanţare. Cum răspundeţi?

Am dezvoltat studii de fezabilitate care să demonstreze cum să construim un model al oraşului pe care l-am vrea, raţionalizarea costurilor şi a tăierea risipei, mai mult decât evidentă în administraţia Moratti. Amintesc, de exemplu, cheltuielile pentru consultanţe extrem de scumpe, banii fiind sustraşi bugetului primăriei.

Cultură. Care este situaţia la Milano? De exemplu, Teatrul Smeraldo se prăbuşeşte din cauza lucrărilor de restaurare, care durează de ani de zile. Ce ar trebui să se facă?

Cultura a fost minimalizată în ultimii ani. Aşa că am decis să dăm un impuls şi să investim în resurse noi şi concentrându-ne în primul rând pe creativitatea tinerilor. Alegerea de a prezenta lista Civică Milly Moratti pentru Pisapia la Teatrul Smeraldo este importantă şi subliniază angajamentul nostru de a proteja acest loc în apărarea unei valori culturale a oraşului Milano. Şi în legătură cu teatrul Smeraldo, lucrările penru parcărea subterană vor trebui terminate în scurt timp. Oricum, eu sunt în favoarea unei culturi larg răspândite: evenimente mari şi mici, nu numai în centru, dar şi în suburbii, precum şi reevaluarea bibliotecilor locale din oraş, în beneficiul locuitorilor, de la copii, până la vârstnici.

Centre sociale. Unii ocupă ilegal zone şi locuinţe abandonate. Ce răspundeţi celor care vă acuză de "complicitate"?

Toate cazurile de ocupaţie ilegală şi abuzivism ar trebui să fie controlate prin aplicarea legii, dar, de asemenea, trebuie ascultate şi nevoile şi motivaţiile celor care se găsesc în situaţii deosebit de vulnerabile din punct de vedere social. Din acest motiv, ne vom ocupa de această problemă reamenajând 5000 de apartamente din zona- unul din punctele centrale ale programului nostru.

Care este definiţia pe care o daţi politicii în ziua de azi.  Mulţi cred că schemele şi ideologiile ar trebui să nu mai existe. Dvs, spre exemplu, veţi obţine sprijinul unor politicieni de dreapta, cum ar Fabio Granata şi al unor jurnalişti precum Filippo Rossi, care este părerea dvs?

Politica înseamnă participarea cetăţenilor. Şi asta este ceea ce am reuşit să facem noi imediat după alegerile primare, implicând mii de milanezi, care au contribuit cu sugestiile lor la elaborarea programului electoral. Ideologiile sunt depăşite, în acest fel. Participarea înseamnă democraţie şi de aceea mulţi reprezentanţi ai aşa numitului Al treilea Pol se uită la noi cu interes şi apreciere şi se simt departe de politica reprezentată de Letizia Moratti.

Fabio Lazzari- Il Futurista

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Alegeri 2011/ Lămbiţa Cocoloş, 44 voturi la Grosseto: „“M-am bătut cu morile de vânt!”

Românii mănâncă mai scump decât străinii