in

Italia, operațiunea ”Oro Rosso”: furturi de cupru și panouri solare în valoare de 300.000 de euro

Carabinierii din Cividale del Friuli și din Gradisca d’Isonzo (Friuli Venezia Giulia) au încheiat o anchetă legată de furturi de cupru și de panouri solare, cu zeci de mandate de arestare și mai multe persoane cercetate, acuzate de furt calificat continuat în complicitate, tăinuire de panouri solare și cupru.

Primele arestări, 5 în Italia, au fost făcute în provinciile Udine și Torino; în străinătate, au fost executate 7 ordine de arestare în scopul extrădării în România, Suedia și Germania. Cu o scrisoare de solicitare, autoritățile judiciare române au fost solicitate de către procurorul din Udine mai multe măsuri de căutare și sechestru pentru recuperarea mai multor panouri fotovoltaice ajunse în mâinile unor suspecți, pentru o valoare de peste 300 de mii de euro.

Operațiunea s-a numit „Oro Rosso” (Aur Roșu) și s-a încheiat, practic, cu arestarea recentă efectuată în România a ultimilor cinci români pe care atârna mandatele de arestare emise de magistratura din Udine, dintre care ultima a avut loc la 4 iunie. Suspecții sunt toți cetățeni români, unii dintre ei trăind în tabără de romi din Torino, alții în localitățile Arad și Ilovăț.

Furturile erau comise în parcuri fotovoltaice în Friuli: un grup se specializase în furtul de cupru, în timp ce alt grup prelua direct panourile instalate în instalațiile de producție. Totul era precedat de o vizită a unei persoane pentru cunoașterea zonei, apoi era identificat obiectivul, oprit sistemele de alarmă și tăiat gardul. Apoi era comis furtul.

În aceeași zi sau cea următoare, prada era deja livrată la „client”: cuprul la structuri complice din Torino,  panourile în România prin punctele de trecere Gorizia și Trieste.

 

Ispica, au furat sute de kg de lămâi, trei români arestați

Expoziție foto la Udine, artistul Octavian Vasile Pop: “O călătorie artistică creativă, nu doar o reprezentare propriu-zisă a realității”